Coco jutalomjátékai

Olyan világsztárokkal látható a filmvásznon, mint Brian Cox és Michael Fassbender, osztrák színházban Matthias Hartmann rendezi.

Tele a nemzetközi sajtó a magyar-osztrák származású Coco Königgel. Kisebb filmes és színházi szerepek után abszolút női főszerepet kapott a magyar–brit koprodukcióban, a Jutalomjátékban (The Carer). Edelényi János rendezésében magyar lányt játszik, a színésznőnek készülő Dorottyát, aki az egykor ünnepelt sztár, Sir Michael Gifford betegápolását vállalja el. Abban reménykedik, hogy mentorává válik, s ő ellesheti tőle a színészet fortélyait. Nem csalódik.

A most 19 éves Cocónak is volt mentora, a tavaly év végén elhunyt Luc Bondy. Ő volt az első, aki meglátta a tehetségét, amikor még csak 15 volt. Bécsben és Berlinben is gondolt rá, kisebb-nagyobb színházi szerepeket kapott tőle az Aranjuezi szép napokban, a Tartuffe-ben, a Don ­Juan visszatér a háborúból címűben, és magával vitte a párizsi Odeonba is, ahol franciául játszatta Csehov Ivanovjának apró szerepét.

A Jutalomjáték szép siker, szeretik a nézők, meséli Coco König. Alapvetően angolul beszél benne, magyar mondataiból csak pár maradt meg. Gondoltak arra is, hogy magyar akcentussal terhelik az angolt, de aztán ezt elvetette a rendező. A férfi főszereplő, a színpadi, filmes és tévés színészként is elismert Brian Cox – évekig a Royal Shakespeare Company tagja – rengeteget segített neki az első napokban. Vele gyakorolta a filmben elhangzó Shakespeare-idézeteket. Fontos szerepe volt a filmben Emilia Foxnak és Anna Chancellornak is, és bár nem forgatott együtt Cocóval, felbukkan a mozi végén Roger Moore is, önmagát játszva. A stábban voltak más magyarok is, például Máthé Tibor operatőr és Lukáts Andor.

A Palm Springs-i Nemzetközi Filmfesztiválon és Edinburgh-ben közönségdíjat nyert a film, Coco jó kritikákat kapott, dicsérte a Holly­wood Report és a Variety is. Annak örült különösen, hogy mindenki azt emelte ki, milyen természetesen játszik. A filmet augusztus 5-én mutatták be Londonban, itthon majd ősztől látható a mozikban.

A hollywoodi filmpiacra is betette kecses lábait a színésznő, kis szerepet kapott a vélhetőleg december végén a magyar mozikban is futó Assassin’s Creedben. Olyan sztárokkal volt közös jelenete, mint Mi­chael Fassbender és Marion Cotillard. Jó volt nézni, ahogy működik a blockbustergépezet, meséli, hihetetlenül produktív a forgatás, egész nap forog a kamera. Nagyon szigorúak a szerződések, még azt is kikötik, hogy mobilt sem vihet be, hogy közös képe készülhessen a sztárokkal.

Most visszatért a színházba, különleges produkció szombati bemutatójára készül. Itt is főszerepet kapott nem kisebb rendezőegyéniségtől, mint Matthias Hartmanntól, aki három éve akarja megrendezni Schiller darabját, a Haramiákat a salzburgi Landestheaterben. Már akkor jelezte Cocónak, szeretné, ha ő játszaná a női főszerepet, Amáliát. Egy éve újra megkereste, hogy még mindig komolyan gondolja, majd castingon még megnézte vagy háromszor-négyszer.

Olyan világsztárokkal látható a filmvásznon, mint Brian Cox és Michael Fassbender, osztrák színházban Matthias Hartmann rendezi.
Olyan világsztárokkal látható a filmvásznon, mint Brian Cox és Michael Fassbender, osztrák színházban Matthias Hartmann rendezi.
Sárközy Marianna / Servus TV

Június végétől próbálnak, de Coco már februárban tudta a teljes szöveget. Kívülről befelé megtanulta mind a négy felvonást, bár tudta, mivel a fiatalokat akarja megszólítani fiatal színészekkel, a szöveg egy részét úgyis kihúzzák. Idősebb színészek csak felvételről láthatók, párbeszédeik is vannak a színpadon lévőkkel. Az előadást különleges élő és rögzített filmes elemekkel keveri Hartmann, ezért a színészek másodpercről másodpercre megtanulnak minden mozdulatot. (Sőt a második előadást a Servus.TV is közvetíti.)

A Haramiák turnéelőadás lesz, salzburgi bemutatója után jön a hamburgi Schauspielhaus. Itt a német színházi fesztivál nyitódarabja lesz, és a NDR televízió élőben közvetíti. Októberben Bécsben, a Volkstheaterben zárják a turnét. Az új állomások között visszamegy a New York-i Egyetemre történelmet tanulni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.