Claudio Magris lesz a könyvfesztivál díszvendége

Várhatóan mintegy 300 új kötettel, 350 programmal, félezer anyaországi és határon túli magyar, illetve több mint 60 külföldi szerzővel várja a látogatókat április 19. és 22. között a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, melynek idei díszvendége Claudio Magris olasz író és az északi országok lesznek.

Európa északi és déli felének irodalma, kultúrája találkozik Budapesten az április 19-től 22-ig tartó XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon – jelentették be a rendezvénysorozat szervezői a budai Millenáris Parkban. Díszvendégek lesznek az északi országokból érkező – jelesül skandináv és finnországi – írók, kiadók; valamint az olasz Claudio Magris, akinek több, már magyarul is megjelent könyve közül a Dunáról szóló a közép-európai együttműködés és kulturális kapcsolatok gyakran használt, idézett kulcsműve.

Magris friss előszót írt ehhez a most újra megjelenő regényéhez - az Európa és a Libri Kiadó más köteteit is kihozza most -, melyekhez társulnak az északi szerzők műveit közreadó fordítások. Összesen tizennégy hazai könyvműhely köszönti saját kötettel a magyar fővárosba érkező 20-30 íróvendég többségét. A Budapesten működő külföldi kultúrintézetekkel összefogva idén is megrendezik az európai elsőkönyvesek fesztiválját, amelyen évről-évre bemutatkoznak a legtehetségesebb fiatal szerzők – Magyarországot Geröcs Péter képviseli.

A Millenáris Parkban reprezentatív díszvendég standot állítanak fel az északi országok, de a fesztiválon jelen lesz Románia, Oroszország, Szaúd-Arábia, Kína, Spanyolország, Szlovákia, Olaszország, Brazília és Németország könyvkiadása is (az utóbbi a Frankfurti Könyvvásár és a pesti Goethe Intézet közös szervezésében). A hazai és határon túli magyar irodalmat közel félezer vendég képviseli. A nyitó napon Claudio Magris Budapest Nagydíjat vesz át Tarlós István főpolgármestertől.

Claudio Magris (1939-) a torinói egyetem német szakán szerzett diplomát 1962-ben, majd 1970 és 1978 között ugyanitt tanított. 1978-tól a trieszti egyetem tanára, emellett a Corriere della Sera publicistája. 1963-ban jelent meg első munkája, A Habsburg-mítosz az osztrák irodalomban címmel. Műveiben kiemelten foglalkozik Németországgal, Közép-Európával és hazájával. Fő művének a Duna c. esszéregényt tekintik. 2001-ben Erasmus-díjat kapott, 2004-ben az Asztúria Hercege-díjjal tüntették ki, 2006-ban az osztrák Állami díj az európai irodalomért elnevezésű kitüntetéssel jutalmazták. A 2009-es frankfurti könyvvásáron ő kapta a német könyvszakma Békedíját. (Wikipédia)

A XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, melynek idei díszvendége Claudio Magris olasz író
Italian writer Claudio Magris attends a news conference at the of Frankfurt book fair October 16, 2009. Magris will be honoured with the peace prize of the German bookseller association on Sunday. The peace prize (Friedenspreis des deutschen Buchhandels) of the German bookseller association is known as one of the most prestigious prizes for literature worldwide. REUTERS/Johannes Eisele (GERMANY MEDIA ENTERTAINMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.