Címe még nincs, de '69-ben fog játszódni

Piacra kerülése előtt egy évvel kevés biztos információ szivárgott ki a 007-es ügynök friss kalandjairól, az új szerző kiválasztása azonban népszerű döntésnek tűnik. A hatvanadik életévét idén betöltő William Boyd a BBC Today reggeli műsorában annyit árult el, hogy “klasszikus Bond történetre” lehet számítani, amely 1969-ben fog játszódni.

A regénynek egyelőre címe sincs, és nem tudni azt sem, a földkerekség mely országaiba űzi munkája a jóképű kémet. Ami biztos, az a megjelenési határideje. 2013 őszén lesz, mert egybe kell esnie Ian Fleming első James Bond művének, a Casino Royale-nak a hatvanadik évfordulójával. Az elmúlt ötvenkilenc évben a Bond-regények világszerte százmillió példányban keltek el.

William Boyd elmondása szerint azonnal rábólintott a Fleming örökségét gondozó kuratórium felkérésére, mert a lehetőséggel “legszebb álma vált valóra”. “Rendkívül izgalmasnak és ösztönzőnek, az ember életében legfeljebb egyszer előforduló, soha vissza nem térő alkalomnak” tekintette. A neves írónak nem most kell kezdenie az ismerkedést Fleming világával. Édesapja vezette be a hatvanas években James Bond történeteibe, és azóta a teljes sorozatot elolvasta. Kedvence az Oroszországból szeretettel. Boyd alkalmasságát jelzi, hogy három olyan film forgatókönyvét is ő jegyzi, melyben a 007-es ügynököt különböző évtizedekben alakító sztárok szerepeltek: az Afrika koktélt (Sean Connery), a Mister Johnsont (Pierce Brosnan) és az Árkot (Daniel Craig). Mi több, egyik saját regényének, az Any Human Heart-nak a cselekményébe is belefoglalta Ian Fleming figuráját. Emellett két könyve is a kémkedés világába kalandozik, és az álcázott akciók eleve nem idegenek írói világától.

A brit szerző irodalmi elismerésekben részesült művei közé tartozik az Afrika koktélon kívül a Booker-díj rövid listájára felkerült An Ice-Cream War, a Brazzaville Beach, az Any Human Heart és a Restless, míg filmes sikerei közül említést érdemel a Csillagos lobogó és az Armadillo is.

William Boyd tekintélyes “klub” tagjává válik, hiszen Ian Fleming 1964-ben bekövetkezett halála óta olyan irodalmi nagyságok gyarapították a Bond-regények listáját, mint Kingsley Amis, Sebastian Faulks, John Gardner és Jeffery Deaver.

Mindeközben Boyd regényétől függetlenül is felgyorsulnak a Bonddal kapcsolatos események. Ezen a nyáron új kiadó veszi át a Penguintől a következő tíz évre a sorozat puhakötéses megjelentetését. A Vintage, mely ugyanúgy a Random House birodalomhoz tartozik, mint az első és a legújabb Bond-regényért felelős Jonathan Cape, mind nyomtatott, mind e-könyv formában piacra dobja az eddig napvilágot látott tizennégy kötetet, köztük két novellagyűjteményt. Októberben kerül a mozikba Daniel Craig főszereplésével az MI6 hírszerzésnek dolgozó kém legújabb története, a Skyfall, ez nyilván meg fogja dobni a könyveladásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.