Chagall és Kassák százezer alatt

Kétnapos aukciót tart április 21-én és 22-én a Nagyházi Galéria. Az első napon 290 tétel kerül kalapács alá a XIX. és XX. századi külföldi - főleg osztrák és német -, de többségében magyar alkotóktól. A kollekció igen mérsékelt árú darabokat tartalmaz, a legmagasabb kikiáltási ár sem haladja meg a 300 ezer forintot. Chagall és Kassák metszetek is indulnak 100 ezer alatt.

Említésre méltó tételek - köztük Tornyai János alföldi tájképe, Pólya Iván napsütötte kertje, Geiger Richárd több női portréja, Tibor Ernő bretagne-i részlete, Konfár Gyula tájképe, Schéner Mihály mediterrán tájai és bohócai - akár 100 és 240 ezer forint között is megszerezhetők. Eredeti rajzokért - Bernáth Aurél, Szabó Vladimír egész alakos női portréjáért, Szász Endre kettős portréjáért - 80-140 ezer forint között lehet licitálni. Csak közelítik ezt az árat, de inkább 50 ezer forint körüliek a rézkarcok, sokszorosított nyomatok. Így Istókovits Kálmán, Jándi Dávid, Szőnyi István, Aba-Novák Vilmos lapjai. Hat Mark Chagall-litográfiát 80 és 110 ezer forint között vesztegetnek. Míg Kassák Lajos képarchitektúra linómetszetei 60 ezer forintról indulnak.


Éppen százzal több, 394 tétel landol a második napon, köztük legtöbb a néprajzi tárgy, legdrágább a bútorok kínálata.

A népi edények között igazi gyűjtői darabok is vannak. Mint az az 1837-es nagyszőlősi korsó, amelyen a Gató György csinálta Cike Ferenc úrnak felirat olvasható. Vagy a hódmezővásárhelyi asztalos és kádár céh kancsója 1854-ből. Az előbbi 280, az utóbbi 380 ezer forintot ér. Két ónfedeles bokályt kínálnak Aradról, a XVIII. század végéről, egyenként 80 ezer forintért. Egy 1780-as felvidéki olajoskorsót és egy azonos évjáratú osztrák, ónmázas fajansz kancsót egyaránt 46 ezer forintért. Alig lehet választani a néhány tízezres kikiáltási árú XIX. századi erdélyi, szászkézdi, zilahi, székelyudvarhelyi, tordai tányérok, tálak vagy a több mint száz bokály közül. Dekorativitásukkal tűnnek ki a hucul tálak, kancsók, és ezek is csak 32 és 60 ezer forint közé vannak beárazva. Elérhető árakat kérnek a felvidéki kályhacsempékért, az alföldi butellákért. Erdélyi hímzésgyűjtemény, párna- és lepedővégek, fémtálak, kuglófsütők, festett, faragott kegyszobrocskák, türelemüvegek, zárdamunkák bővítik a kínálatot.Jó vételnek ígérkezik egy 1646-os Balaton-felvidéki céhláda 200 ezer forintos árával és egy székelyföldi, festett almárium 130 ezer forintért.


A népi bútorok, kelengyeládák és szuszékok már átvezetnek a polgári bútorok sorához. Kiemelkedő darab - az árverés legdrágább, 3 millió forintért kínált - tétele az a XIX. századi, itáliai tálalószekrény, amely diófából készült, faragott díszítéssel és tusfestett jávorfa berakással, tetejét pedig pietra dura (Firenzében, a XVII. században divatos, tarka kövekből komponált mozaik) márványlap díszíti, városképekkel és madárábrázolásokkal. Szintén nagy összeget, 2 millió forintot kérnek egy 1910 körüli, fahenger vezérlésű, súlymeghajtású, 8 dallamos zenegépért, míg egy XVIII. századi osztrák emeletes írószekreterért 1,9 millió forintról várják az ajánlatokat. 1,1 millió a kikiáltási ára az 1930-ból való magyar ebédlőgarnitúrának.


Egyaránt 800 ezer forintra tartják az 1870 körüli osztrák ülőgarnitúrát, a XIX. századi írószekretert és az 1800-ban készült magyar tálalószekrényt. Van bécsi asztali óra 550 ezerért, kandallóóra 260 ezer forintért, a francia Phillipe H. Mourey kandeláberpárja pedig 320 ezer forinttól licitálható.


Az árverési anyag április 19-ig látható a Balaton utcai galériában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.