Cezanne Budapesten

Nagyszabású Cezanne kiállítás nyílik 2011-ben a Szépművészeti Múzeumban. A tárlat félmilliárd forintba kerül, és nagyjából nyolcvan Cezanne-képet mutat be a magyar publikumnak.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter mai sajtótájékoztatóján a Szépművészeti Múzeumban bejelentette: a 2011-ben nagyszabású Cézanne-kiállítás nyílik a Szépművészetiben. A tárlat 500 millió forintba kerül: az állam 200 millió forinttal, az ING Csoport 120 millió forinttal támogatja. A fennmaradó összeget a kiállítás bevételéből fedezik.

Hiller hangsúlyozta, hogy a tárlat megrendezéséhez nyújtott 120 millió forintos támogatás sokkal több, mint szponzoráció. Azt jelzi ugyanis, hogy a pénzügyi, gazdasági válságból az oktatásba, a kultúrába, valamint az innovációba való befektetéssel lehet kiutat találni. „Az Arts & Business a jövő” – fogalmazott a tárcavezető, s hozzáfűzte: az államnak az oktatás és kultúra világának összekapcsolásában megerősítendő szerepe van, feladata a kooperáció, az együttműködés, a keretek kialakítása.

A magyarországi múzeumi szponzoráció történetének legnagyobb mértékű támogatását nyújtja az ING Csoport a Szépművészeti Múzeum 2011-re tervezett Cézanne-kiállításához. A hozzájárulás három éves ütemezésben, 2011-ig segíti a múzeum munkáját. A francia festő életművéből rendezett, átfogó tárlat a múzeum térszint alatt elkészülő, új épületrészének nyitó kiállítása és Magyarország európai uniós elnökségének kiemelt záróeseménye is lesz egyben.

A 2011-es tárlaton mintegy nyolcvan Cézanne-munka lesz látható. A tárlat kurátora a Monet és barátai, valamint a Van Gogh Budapesten című kiállítások rendezője, a XIX. és XX. századi gyűjtemény vezetője, Geskó Judit.

A budapesti kiállítás megrendezéséhez eddig segítséget ígért a párizsi Musée d'Orsay, az aix-en-provence-i Musée Granet, a baseli Kunstmuseum, a berni Kunstmuseum, az edinburghi National Gallery of Scotland, a londoni National Gallery, a New York-i Metropolitan Museum of Art és több világhírű magángyűjtemény tulajdonosa is.

Az egyedülálló kiállítás kizárólagos céges támogatói a magyarországi ING Biztosító, ING Pénztárszolgáltató, ING Bank, ING Lízing, ING Befektetési Alapkezelő és ING Ingatlanfejlesztő.

A Magyar Köztársaság Kormánya a Cézanne-kiállításra garanciát vállal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.