Cenzúrázta az ARC kiállítást Simicska Lajos cége

Ma hivatalosan is megnyílt a 12., Jókedvvel, bőséggel című ARC kiállítás az Ötvenhatosok terén. Az ünnepélyes megnyitóra a Szépművészeti Múzeumban került sor. A több mint 700 beérkezett pályaműből 110 látható egészen szeptember 23-ig. A köztéri tárlat anyagát cenzúrázta a rendezvény egyik főtámogatója, a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir – a cég által kifogásolt plakát csak az ARC internetes oldalán látható.

A plakát sosem tárgyilagos. A kiállítást megnyitó Bakos Katalin, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa szerint a plakát két fő üzenetet hordozhat: vagy ígér, vagy ijesztget. Plakáttörténeti áttekintésében kitért arra, hogy a direkt politikai plakátok előképei egyértelműen a 20-30-as évek kereskedelmi falragaszai. A negyvenes-ötvenes évek közéleti plakátjai sokat merítettek a reklámgrafikák negédes, idilli körülményeket, környezetet tükröző világából. A huszadik század végén azonban a kommerciális hirdetések sok mindent vissza-, illetve átvettek a politikai plakátok forma- és szövegvilágából, például a szlogeneket. Bakos szerint egyelőre nem tudni, az ARC-on felbukkanó megnyilvánulási formákból válhat-e majd szállóige a későbbiekben.

Ez persze nem derült ki a megnyitón. Az viszont igen, hogy a főszervező Geszti Péter szerint mindenféle értelemben aszály van. Nemcsak a földeken, de a gondolatok terén és a lelkekben is. Megtudtuk, az ARC-ot afféle kicsi oázisként képzelik el, ahol a látogató megmártózhat a gondolatokban, ötletekben, és egy kicsit kevésbé érzi száraznak az őt körbe vevő valóságot.

Az idei kiállítás hívószava egy kétszavas Himnusz-idézet: Jókedvvel, bőséggel. A szervezők azt mondták, azért hagyták el a költemény első sorát, hogy meglássuk, így is benne van-e a lényeg: az ember legalapvetőbb vágyai, jogai. Ezt mindenki kiderítheti, aki elmegy az Ötvenhatosok terére – vagy letölti az ingyenes applikációt iPad készülékére. A versenyen harmadik helyezést ért el Császár Norbert Mese című munkájával, a második Holányi Katalin Jó a kedv című plakátja lett, a győztes alkotást Székely Petra készítette: Miért is lenne jó kedvünk? A főkiállítás mellett megtekinthető a főtámogató ELMŰ-ÉMÁSZ által kijelölt Magyar Spiritusz témakörben legjobbnak ítélt pályamunkákból rendezett tárlat és a HVG címlapkiállítása is.

Bakos Gábor beszámolt egy közjátékról is. Szavai szerint az elmúlt napokban az ARC egyetlen köztéri támogatója, a MAHIR Cityposter kifogásokkal élt egy, a zsűri által beválasztott képpel kapcsolatban, és kilátásba helyezte az együttműködés azonnali felmondását, ha a szervezők kiállítják az ominózus képet. “Mivel az ARC számára vállalhatatlan anyagi és jogi következményekkel járt volna e következmény, gyakorlatunknak és elveinknek ellentmondva, csak online tudunk publicitást biztosítani Szerényi Szabolcs és Bátorfy Attila: A médium az üzenet című pályamunkájának” – fogalmazott Bakos.

A csak az interneten látható plakáton nemzetiszín keretben a “Száz Millió forint*” felirat olvasható. A csillagozás feloldása pedig: “*Ezen hirdetőoszlop tulajdonosa, a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter 2011-ből kifizetett osztaléka. Az iparági adatok szerint a köztéri reklámpiacon soha nem volt olyan aránytalan az állami pénzek elosztása, mint a jelenlegi kormány idején.” A páros készített egy másik, Fiktív tájkép oligarchákkal: Simicska Lajos és Nyerges Zsolt a Publimont állami hirdetésektől roskadozó plakátsora előtt című plakátot is, amely viszont látható a téren.

Székely Petra Győztes munkája
Arcfotópályázat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.