Célpont: az Arab-öböl

Magyarország sikeresen letette névjegyét, a kultúrát és a tudományt az Egyesült Államokban az Extremely Hungary elnevezésű évaddal - hangsúlyozta Hiller István ma Budapesten, hozzátéve: a külföldi kulturális évadok sorát folytatni kell, és a következő célállomás az Arab-öböl lehet.

Mint azt a kulturális miniszter a november 21-én lezárult programsorozatot értékelő sajtótájékoztatón elmondta, Washingtonban és New Yorkban az évad alatt 38 helyszínen 135 esemény valósult meg mintegy 490 fellépővel. Hiller István az évadot "egyértelmű sikernek" és "a magyar kultúra legátfogóbb bemutatásának" nevezte. Megjegyezte: az évad eredményessége annak is köszönhető, hogy nem az Egyesült Államok egészére osztották szét, hanem két metropoliszba koncentrálták a magyar kulturális programokat.

A szaktárca vezetője felidézte, hogy a magyar kultúra a legnevesebb washingtoni és New York-i kulturális intézményekben lehetett jelen, példaként a Carnegie Hallt, a The Museum of Modern Artot (MoMA) és a Lincoln Centert említette. Kiemelte: az évad eseményeivel az amerikai sajtó is sokat foglalkozott, így cikkek jelentek meg a The Washington Times-ban, a The New York Times-ban és a The New Yorkerben is.

A miniszter beszélt az elmúlt évadokról is, rámutatva, hogy azoknak a sikerei a jövő kultúrdiplomáciájának is "utat mutatnak". "Tovább kell ezt vinni" - mondta a miniszter, következő lehetséges helyszínként az Arab-öbölt, például Katart és Ománt nevezve meg.

Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója az Extremely Hungary elnevezésű évadot "területfoglalásnak" nevezte, valamint kifejtette, hogy az valójában nem ért véget a magyar roma és amerikai zenészek közös koncertjével november 21-én, hanem a kulturális kapcsolatokon keresztül tovább él.

Példaként megemlítette, hogy két nap múlva a washingtoni National Gallery of Art The Budapest Horse - A Leonardo Da Vinci Puzzle című kiállításának kurátora a Szépművészeti Múzeumban tart előadást, a The New York Times komolyzenei rádiója pedig leadja azt a Művészetek Palotájában elhangzott koncertet, amelyet Steve Reich, a kortárs zene egyik legismertebb alakjának új műveiből adott az UMZE Kamaraegyüttes, a Schola Cantorum Budapestiensis, valamint az Amadinda Ütőegyüttes. "Nagyon sok emberrel tárgyalunk a folytatásról" - tette hozzá a New York-i Magyar Kulturális Intézet igazgatója.

A sajtótájékoztatón megjelent Szalóki Ági népdalénekes, Bárdos Deák Ágnes, a Kontroll Csoport énekesnője és Forgách Péter filmrendező is, akik az évad alatt szerzett személyes élményeikről számoltak be.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.