Kiderült, mitől volt olyan szomorú Caesar

Enyhe agyi érbetegsége lehetett Julius Caesarnak, ezzel magyarázható, hogy élete utolsó szakaszában miért volt olyan rossz kedélyállapotú a római vezető – állítják a London's Imperial College kutatóorvosai.

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy Gallia és Britannia meghódítója életét enyhe agyi érbetegség, azaz mini-stroke-ok nehezítették meg. „Az esetleges szív- és érrendszeri betegségeket eddig azért zárták ki, mert Caesarról a mai napig széles körben tartja magát az a nézet, hogy fizikuma – úgy a magánéletben, mint az államügyeket tekintve – kitűnő volt” – írta közös tanulmányában Francesco Galassi és Hutan Ashrafian.

„Ha a kórtüneteket újra megvizsgáljuk, meg kell említeni, hogy Caesar a galliai és az afrikai hadjáratok során Cordobánál és a Thapsus melletti csatában is rosszul lett. Fejfájásra, később pedig fásultságra panaszkodott és szédült” – olvasható a tanulmányban. A kutatók megállapították, hogy a hadvezér – aki mint ismeretes, a Thapsus mellett i.e. 46-ban vívott ütközetben össze is esett – élete során feljegyzett tünetegyüttes enyhe agyi érbetegségre utal – írja a mult-kor.hu.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.