Capote kamaszkori műveire bukkantak

A világhírű amerikai író, Truman Capote eddig ismeretlen kamaszkori műveire bukkantak New Yorkban - közölte a Die Zeit című német napilap online kiadása. A feltárt alkotások gerincét 20 elbeszélés alkotja, de egy tucat vers is található közöttük. Capote 14 és 17 éves kora között írta a műveket, amelyek egy része annak idején megjelent az iskolai újságban, a legtöbbet azonban még sohasem publikálták.

Már ezekben a korai írásokban is központi szerepet játszanak azok a témák - magány, szerelem, bűntettek és múlandóság -, amelyek az író későbbi életművét meghatározzák. Sok közülük a déli államokban játszódik, ahol Capote gyermekkorát töltötte. Peter Haag, a zürichi Kein & Aber Kiadó alapítója és felesége, Anuschka Roshani, a kiadónál megjelent Capote-összkiadás szerkesztője eredetileg az író Meghallgatott imák című regényének elveszett fejezetei után kutatott a New York-i Public Libraryben tárolt hagyatékban, amikor véletlenül rátaláltak az ismeretlen művekre.

A Die Zeit kérdésére, hogyan történhetett, hogy egy ilyen kincs 30 évig észrevétlenül hevert egy könyvtárban, Anuschka Roshani a könyvtárak anyagi gondjai mellett arra hivatkozott, hogy az Egyesült Államokban az amerikanisztikai kutatás "még nem vetette rá magát" Capote-ra, "talán azért, mert nem elég régen halt meg, vagy egyszerűen csak túl populáris volt".

Haag és Roshani arról is beszélt a Zeitnak, hogy folytatni fogják a kutakodást Capote további, még ismeretlen művei után. A most megtalált elbeszélések közül négy a Die Zeit holnapi számában már olvasható lesz, az összes írás pedig jövőre jelenhet meg könyv formájában, angolul a Random House, németül a Kein & Aber gondozásában.

Truman Capote (1924-1984) kora egyik legkiemelkedőbb amerikai írójának számít, magyarul is számos műve megjelent az 1960-as évektől kezdve, köztük a Hidegvérrel és az Álom luxuskivitelben. Műveiből több mint 20 film készült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.