Rodolfo és Kiss Manyi, bűvészet és művészet

Két legendás művész, Kiss Manyi és Rodolfo születésének századik évfordulójára nyílik közös kiállítás február 14-én, a Madách Színház Tolnay Szalonjában. A tárlatot a színháztörténeti intézet (OSZMI) munkatársai állították össze.

Az OSZMI szervezi, de a Madách Színház Tolnay Szalonjában állítják ki a Színház és varázslat című tárlatot, amely két legendás művészről, Kiss Manyiról és Rodolfóról szól. A színésznő és a híres mágus közös tárlatát már Pécsen is bemutatták. A mostani kiállítást február 14-én, este fél hatkor nyitja meg a Madách direktora, Szirtes Tamás.

Rodolfo és Kiss Manyi
Rodolfo és Kiss Manyi

A centenáriumi kollekcióhoz a színháztörténeti intézet gyűjteményen túl az Országos Széchenyi Könyvtár Színháztörténeti tárából, valamint a Digitális Színészkönyvtár relikviáiból válogattak.

Kiss Manyi – aki 1954-1971 között a Madách tagja volt - 1932-33 között rövid kitérőt tett a cirkusz világába. Férje, Alfredo Uferini, a világhírű cirkuszdinasztia tagja oldalán, jártasságot szerzett a bűvészet titkaiban is.

Rodolfo, aki több mint ötezer trükköt és ezek kombinációit ismerte, nemcsak a világot járta, hanem az 1950-es évektől számtalan színházi előadás betanítója volt. A Madách jövőre harmincéves előadása, a Macskák bűvészmutatványai is az ő nevéhez fűződnek.

Vasárnap ünnepelte az OSZMI a Gobbi Hilda alapította Bajor Gizi Színészmúzeum hatvanadik évfordulóját. A hely kulcsait 1981-ben Gobbi Szirtes Ágira bízta. A jelkép most tovább vándorol Hajduk Károlyhoz, a Szputnyik Hajózási Társaság tagjához.

A jubileumhoz kapcsolódóan, múlt pénteken az OSZMI Bajor Gizi-gyűjteményéből a XII. kerületi Polgármesteri Hivatal II. emeletén nyílt kiállítás Ereklyék – emlékek – relikviák címmel, amely ügyfélfogadási időben március 23-ig látogatható.

Bajor Giziről szól és a fiatalokat igyekszik megszólítani a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média első osztályos design szakos hallgatóinak Ki látta Bajor Gizit? című kiállítása a színészmúzeumban. A február 26-ig látható tárlat új médiaeszközök felhasználásával, interaktív elemeket használva a múzeum állandó kiállításával kezdeményez játékos párbeszédet. Láthatunk mai előadást olyan perspektívákból, ahonnan nézőként sosem nézhetnénk meg, a Bajor-villát végignézhetjük egy kutya kalauzolásával, akár egy híres darab régi és mai rendezésének mondataiból mixelhetünk új előadást, sőt, hallhatunk pletykákat a „szomszéd öltözőből”, és talán kiderül az is, ki látta Bajor Gizit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.