Itt van Japán!

Másodszor rendezik meg az idén a Itt van Japán! / Japan is here! című, a japán előadóművészeteket bemutató nemzetközi fesztivált Budapesten.

A szeptember 26-án kezdődő, október 1-jéig tartó sorozatnak a Merlin ad otthont. A szervezők úgy tervezik, ezentúl kétévente jelentkeznek majd a programsorozattal, így népszerűsítve a keleti ország itthon, illetve régiónkban jórészt ismeretlen műfajait. Nem csak a nagyközönséggel, de  a színházi szakmával is.

A mostani programok főleg a butoh műfaját járják majd körül. „A butoh a második világháború után született Japánban a nyugati táncstílusokkal szembeforduló avantgárd előadóművészeti stílusként, amely a testről alkotott konvenciókat lefejtve az érzelmi intenzitásra helyezte a hangsúlyt és erre alapozva alakította ki mozgásnyelvét, eszköztárát” – írják a szervezők közleményükben. Hozzáfűzik: a butoh szívesen használ groteszk és játékos képeket, s nem ritka a tabunak számító témák feldolgozása sem, mindezt pedig rendszerint különlegese terek atmoszférájával fűszerezik. A butoh műfajában alkotók ugyan egyéni, egyedi filozófiát követnek, azért ez a zsáner sem mentes az irányzatoktól és tendenciáktól, a Japan is here! fesztivál ezekbe is bepillantást kínál.

A hatnapos programsorozat keretében megismerkedhetünk a butoh japán nagymestereivel, itt lesz Yoshito Ohno, Akira Kasai, Ko Murobushi és Yumiko Yoshioka, de a legifjabb generáció is képviselteti magát például Kae Ishimoto személyében.

A fesztivál keretében újra látható lesz a két évvel ezelőtt már a magyar fővárosban is bemutatott Áttetsző című duett, amelyet Yoshito Ohno és és Batarita ad elő, s amely egyébként a több mint 40 évvel ezelőtt az előbbi számára, Tatsumi Hijikata által koreografált darab újraértelmezése.

Ko Murobushi, akit a Hijikata-féle butoh örökség legautentikusabb képviselőjeként tartanak számon, ezúttal szólódarabjával, és Bataritával az idén készített koprodukciójával lép színpadra.

Nem csak előadások, hanem szimpóziumok, workshopok is lesznek a Japan is here! keretében, az estéket pedig közönségtalálkozók zárják majd, ahol lehetőség nyílik a japán előadóművészet jeleseivel való találkozásra.

A szeptember 26-án kezdődő, október 1-jéig tartóü fesztiválról bővebb információ itt és itt található.

Akira Kasai
Akira Kasai, japán
Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.