Bujtor Színpad, Tihany

Bujtor István emléke előtti tisztelgésként a tavaly elhunyt színész-rendező nevét vette fel a felújított Tihanyi Szabadtéri Színpad. A színház bejáratánál felavatták a Balázs Béla-díjas művészről készült domborművet is.

A névadó ünnepségen Tihany polgármestere, Tósoki Imre elmondta, hogy a felújítás során kicserélték a színpad padozatát, új hang- és fénytechnikai berendezéseket vásároltak, a színpad fölé mobil tetőt helyeztek, és az épületet akadálymentesítették. A 84 millió forint összköltségű beruházás 50 százalékát európai uniós pályázati forrásból valósította meg az önkormányzat - tette hozzá a polgármester.

Tósoki Imre felidézte, hogy a fejlesztést még 2007-ben Bujtor Istvánnal közösen kezdték el tervezni, aki 2004 óta volt a színpad igazgatója, és akinek a hely kulturális elismertsége is köszönhető.

"Ezért nagyon nagy öröm számunkra, hogy István özvegye, Bujtor Judit asszony folytatja a színház programszervezését a Tihanyi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként" - hangsúlyozta a polgármester.
Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója, aki Bujtor Istvánt követte e tisztségben, beszédében II. János Pál pápa művészekhez írt leveléből idézett: "A művészek a szépség alkotómesterei. A művész alkotás közben saját személyiségét leplezi le művével."

Az igazgató a pápa levelét olvasva hangsúlyozta, hogy a tehetséget az egész emberiség és társadalom javára kell kamatoztatniuk a művészeknek, mert a művészek minden nép műveltségét gyarapítva járulnak hozzá a közjóhoz - egyéni nyereségvágytól függetlenül. "Bujtor István emléke ezért örök, mert művészete és munkája nagyon mély gyökerekből táplálkozott" - mutatott rá Oberfrank Pál.

Suchmann Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács leköszönő elnöke megnyitó beszédében kiemelte, hogy Tihanyban még csak most kezdődnek a fejlesztések, amelyek keretében majd megújul a város központja.

Bujtor István magánemberként is Tihany és a Balaton lelkes híve volt. Vitorlásával, a Rabonbánnal járta a Balatont; hatszoros országos bajnok volt. Ötvös Csöpiként számos filmjének helyszíne is a Balaton és környéke volt.

 

Bujtor István 68 évesen hunyt el szeptember 25-én. A fotó tavaly májusban készült
Budapest, 2009. szeptember 25. Életének 68. évében elhunyt Bujtor István Balázs Béla-gíjas Színművész, a a veszprémi Petőfi Színház igazgatója. A felvétel 2007. május 11-én készült Budapesten. MTI Fotó: Soós Lajos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.