Budapesten zúg a Volga

A világ egyik leghíresebb férfi kórusává nőtte ki magát az Orosz Hadsereg Akadémiai Alexandrov ének- és tánckara. Az együttes október 13-án este fél nyolckor lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.

Az Alexandrov Együttes 1928-as megalakulása óta terjeszti a zenén keresztül a Vörös Hadsereg életérzését, erejét és annak minden jellegzetességét. A kezdetekkor még csak tizenketten énekeltek a karban, de az 1930-as évek közepére ez a szám már háromszázra duzzadt. Mára pedig az Alexandrov Együttes a világ egyik leghíresebb férfikórusává nőtte ki magát, ami egyesíti magában a képzett énektechnikát azzal a fajta érzelmességgel, ami az orosz népzenében gyökerezik.

Mára nem csak egy énekkarról beszélhetünk, a produkció szerves részét képezik a hasonlóan magas színvonalon produkáló táncosok és kísérő zenészek csoportja is. Ők egyébként ugyanúgy az otthonuk népi hagyományaiból táplálkoznak, mint az énekesek. Sőt, a zenekarban szinte csak orosz eredetű hangszerek kapnak helyet, hiszen a fafúvósok mellet balalajkások és tangóharmonikások kísérik a díszes orosz egyenruhában éneklő kóristákat.

Az együttes exkluzív koncertjei jól mutatják, hogy a kommunizmus bukása közel sem elég ahhoz, hogy az egykori Vörös Hadsereg kórusa világhírűvé váljon. Amellett, hogy az Alexandrov a jelenlegi orosz vezetés egyik kedvence, az együttes vatikáni koncertje után anno elnyerte II. János Pál pápa tetszését és áldását is.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Sőt, az Alexandrov beteljesítette az egykori kommunista vezetés álmát, hiszen 'bevette' a nyugat legféltettebb erődjét, a brüsszeli NATO központot is. Ott adott, óriási sikert hozó koncertjükkel megmutatták, hogy a zene képes összekötni olyan világokat is, amik egyébként semmiképp sem találkozhatnának. Ebből nem maradhat ki a magyar közönség sem, hiszen az Alexandrov nemsokára egy kihagyhatatlan budapesti koncerttel kedveskedik az érdeklődőknek:  október 13-án este lépnek fel a Papp László Arénában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.