Budapesten forgatott kémfilm robbantott kasszát

A velencei filmfesztiválon tartott sikeres világpremier után a toplista élén nyitott az Egyesült Királyságban a John le Carré Árulás című világhírű regénye alapján készült Tinker, Taylor, Soldier, Spy című thriller, s ezzel minden idők harmadik legerősebb szeptember eleji mozibemutatójának bizonyult a szigetországban. A Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Toby Jones és Mark Strong főszereplésével készült kémmozi jövő januárjában kerül a hazai mozikba.

John le Carré világhírű, hazánkban Árulás címen ismert bestsellerének filmadaptációja Suszter, szabó, baka, kém címmel került majd a hazai mozikba. Információink szerint a forgalmazó AGA Média és a Ristretto Distribution szakemberei az Árulást elcsépeltnek vélték, ezért inkább a regény magyar változatában használt fedőneveket használják a címben. Ez egyébként már csak az angolul tudókat bizonytalaníthatja el, mivel a Tinker magyarul bádogost jelent, nem susztert.

A produkciót rendezőként a svéd Tomas Alfredson jegyzi, akinek előző filmje a kultikussá vált Engedj be! volt. A forgatókönyvet Bridget O'Connor és Peter Straughan (Kecskebűvölők, Mrs. Ratcliffe forradalma, 66) csapata készítette. A Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Toby Jones és Mark Strong főszereplésével készült film a hidegháború idején játszódik.

A film hű a regényhez: a hajdani kémet, az elképesztő intelligenciájú George Smileyt (Gary Oldman) visszahívják az angol hírszerzéshez. Úgy tűnik, kettős ügynök, ún. vakond vette be magát a Körönd kódnevű székhelyük falai közé, hogy Angliát végső veszélybe sodorva, a szovjetek számára kémkedjen – tehát leleplezése mindennél fontosabb. Smiley a múlt és jelen hihetetlenül kusza és rejtélyekkel teli eseményei között kutatva próbál tényeket, bizonyítékokat találni. A dialógusokkal terhelt jeleneteket Anderson barokkos képi világgal igyekszik kompenzálni.

Az angol moziszerető közönség a film kapcsán némi ízelítőt is kapott a magyar fővárosból: néhány jelenet Budapesten játszódik ugyanis a svéd Tomas Alfredson rendezte moziban. Sőt, magyar színészek is feltűnnek benne. Mucsi Zoltán például kifejezetten remek, amint zsíros kenyeret zabáló ávós ügynökként a hátteret képező Párisi udvarban még a gulyásról is elcseveg az egyik főszerepet alakító Mark Stronggal, akit aztán nem sokkal később az izzadó fejű, szinten ávóst alakító Kálloy Molnár Péter hátbalő. A rendező pedig képileg élvezkedik és kitartóan építi a magyar országimázst. Minden valamirevaló budapesti helyszín feltűnik egy pillanatra: a Parlament, a Halászbástya, a Nyugati tér vagy éppen a Ferenciek tere.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.