Budapesten a World Press Photo kiállítás

Pénteken megnyílik a World Press Photo pályázat díjazott felvételeiből rendezett kiállítás a Néprajzi Múzeumban. Idén 83 ezer fotó közül választották ki 42 fotográfus 155 képét, amelyek Budapesten is megtekinthetők október 23-ig.

A pályázat képanyagára idén erősen rányomta a bélyegét egy az egész világot érintő téma: a menekültválság; ezzel foglalkozik a 2016-os kísérő kiállítás is Emberár - A modern népvándorlás szemtanúi címmel - mondta el a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján Révész Tamás, a kiállítás magyarországi szervezője. Anais Conijn, a tárlat nemzetközi projektmenedzsere hozzátette: a pályázat díjnyertes felvételeiből összeállított kiállítás 45 ország száz városába utazik el, Budapesten október 23-ig látható.

A World Press Photo 1955-ben alakult Amszterdamban független non-profit szervezetként, célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül - emlékeztetett. Az évente megrendezett World Press Photo pályázat a világ legjelentősebb sajtófotó-versenye, amely egyértelműen elutasítja a szólásszabadság korlátozását. Ha valamelyik helyszínen az anyag egy részét - akár egyetlen fotót - megpróbálják eltávolítani, ott nem nyílhat meg a kiállítás - hangsúlyozta Anais Conijn.

Révész Tamás elmondása szerint a Néprajzi Múzeum emeleti dísztermében a 2016-os amerikai Pulitzer-díj nyertes képei láthatók, amelyeket a Reuters fotográfusai készítettek a menekültekről.

A díjazottak között van Szabó Bernadett és Balogh László, akik a kitüntetés százéves történetében először nyerték el magyarként a szakma talán legrangosabb elismerését. A két fotóriporter bővebb képanyaggal szerepel a szintén október 23-ig látható kísérő kiállításban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.