Budapest bélyegei

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának Kisgalériájában szeptember 16-án Budapest bélyegeken, Séták a városban - kalandozások a filatéliában címmel nyílik kiállítás.

A kiállítás megrendezésének apropója: a Magyar Filatéliai Tudományos Társaság most ünnepli fennállásának 20. jubileumát, és szeptemberben Világtalálkozót rendez. Ennek kapcsán a főváros több kulturális intézményében, más-más témában nyílik kiállítás az ősszel a MAFITT és a Bélyegmúzeum szervezésében.

A mostani, könyvtári tárlaton elsősorban Budapest nevezetes vagy alig-alig ismert épületeit, helyszíneit ábrázoló eredeti bélyegek, nagyalakú reprográfiák, bélyegtervrajzok, filatéliai kiadványok kerülnek bemutatásra. Látható lesz például az 1896-os díjjegyes millenniumi képeslapsorozat, Konecsni György 1945-ös bélyegterve a lerombolt Lánchíd és a kettétört Budapest-címer ábrázolásával, egy izraeli-magyar közös kiadású emléklap a Dohány utcai zsinagógáról, a Parlament számos bélyegváltozata különböző történelmi korszakokból.

Az érdeklődők a FSZEK kisgalériájában megismerkedhetnek néhány postatörténeti relikviával (pl. pecsétek, csőposta-kellékek stb.), és a filatélia fogalomtárába is bepillantást nyerhetnek közérthető, a bélyegképeket kiegészítő magyarázatok által (pl. díjjegyes, vízjel, felülnyomás, alumíniumbélyeg, megszemélyesített bélyeg, körfogazás stb.)

A kiállítás, mely Budapestet a filatélia eszközeivel egy sajátos aspektusból mutatja be, arra is szeretné ráébreszteni a látogatót, hogy a bélyeggyűjtés nem afféle haszontalan hobbi, hanem rendkívül sokoldalú műveltséget, tájékozottságot nyújtó tevékenység.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.