Budapest Bár: amerikai és brazil vendégsztár a fedélzeten

Mazz Swift amerikai hegedűvirtuóz és Joao Egashira brazil gitárművész is fellép a Budapest Bár vasárnap esti koncertjén, amelyet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartanak. A füstös bárok világát idéző népszerű projekt több zenei anyagon is dolgozik.

"Ősszel jelenik meg a Budapest Bár új dupla albuma Zene címmel, ezen a csapat tíz ismert énekese nem szerepel, Mazz Swift viszont nemcsak hegedül, hanem néhány számban énekelni is fog. A két lemez a cigányzenét és a modern, kortárs avantgárd zenét elegyíti élvezhető formában" - mondta Gáncs Andrea, a Budapest Bár producer-menedzsere szerdán az MTI-nek.

Az egyik CD-n swingek, dzsessz sztenderdek, tangók és bossa novák lesznek, a másikon újraértelmezett cigány- és népzenei klasszikusok; lesz rajta Hubay Jenő-, Bartók- és Piazzola-darab is.

Gáncs Andrea felidézte: Mazz Swift hegedűvirtuóz-énekesnővel tavaly novemberben, az amerikai magyar kulturális évad zárórendezvényén találkozott a Budapest Bár három zenésze: a Fire + Fire produkció koncertje magyar cigánymuzsikusokat afroamerikai előadókkal hozott össze. A 35 éves, kísérletező kedvű New York-i művész a Juilliard növendéke volt, és olyan kiválóságokkal dolgozott korábban, mint Whitney Houston, Kanye West vagy a Living Colour. Honlapján már meghallgatható a Budapest Bárral közösen rögzített Think Again című kompozíció.

A vasárnapi koncerten a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Mazz Swift Németh Jucival duettben adja elő a Love Me or Leave Me-t, Behumi Dórival egy dzsessz sztenderdet, Ferenczi Györggyel egy Jimi Hendrix-számot, Farkas Róberttel pedig közösen fog hegedülni.

A koncert másik sztárvendége Joao Egashira japán származású brazil gitárművész, aki szintén közreműködik a Budapest Bár készülő új anyagán. Farkas Róbert tavalyi brazíliai útja során Egashira a gitártanára volt, és a magyar zenész idén tavasszal is zenélt vele, amikor néhány hétre visszatért Dél-Amerikába. Egashira gitározni fog a Holnap, ki tudja holnap látsz-e még, valamint a Csak átutazó vagyok itt a Földön című dalban és előad egy bossa novát is, Antonio Carlos Jobim szerzeményét.

Mint a menedzser elmondta, a Budapest Bár dupla lemezének elkészítésében a megszokott négytagú zenekaron - Farkas Róbert (hegedű, gitár), Farkas Mihály (cimbalom), Ökrös Károly (tangóharmonika, zongora) és Farkas Richárd (bőgő) -, valamint Mazz Swiften és Joao Egashirán kívül Brian Kellock ismert brit dzsesszzongorista is részt vesz.

Farkas Róbert egyébként idén tavasszal Brazíliában Joao Egashirával és más brazil zenészekkel már rögzített egy teljes albumnyi anyagot, és a tervek szerint ez az egyelőre névtelen formáció is fog koncertezni itthon és külföldön.

A Budapest Bár állandó magyar énekeseivel - az említetteken kívül köztük van Rutkai Bori, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Lovasi András és Szűcs Krisztián is - a tervek szerint jövő tavasszal rögzít új albumot; ezen a nyolcvanas-kilencvenes évek magyar ismert underground dalai szerepelnek majd a Trabanttól az Európa Kiadóig, a megszokott füstös báros, cigányos csavarral.

"A zenekar és a tíz énekes laza közösséget alkot: nincsenek állandó kapcsolatban, de mindenki örömmel vesz részt a próbákon és az előadásokon. A próbahely egy lakásban van, a cimbalmos anyukája főz, és igazi családias légkör alakult ki. Az énekesek elfoglaltságaik miatt természetesen nincsenek ott valamennyi fellépésen teljes létszámban, de ez a produkció teljességét nem érinti, hatan-heten közülük mindig ráérnek" - mondta a producer-menedzser.

Nyáron a Budapest Bárnak számos vidéki fellépése lesz, többek között a debreceni Campuson, a Hegyalja Fesztiválon, a Fishing On Orfű Fesztiválon játszanak, emellett kisebb városi rendezvényeken is, augusztusban például Tihanyban és Siófokon.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.