Mit látni Budapest alatt?

Az alvilág sorozata: Don Wildman bejárja a világ nagyvárosait, és csak az érdekli, mi van az utca szintje alatt. Alagutak, barlangok, óvóhelyek, egész labirintust alkotó pincerendszerek, csatornák.

A műsorban előbb-utóbb Budapest is szerepet játszik. Nem is akármilyet, hiszen a magyar főváros alatti világ egészen különleges látnivalókkal van tele.

A Pál-völgyi–Mátyás-hegyi-barlangrendszert a XX. század elején tárták fel, amikor is a bányaudvar szélén békésen legelésző kecske alatt beszakadt a föld. Az állat kimentése során a barlangfelügyelő fia észrevette, hogy az üregnek folytatása van, így kezdődött meg a csaknem 20 kilométer hosszú, 94 méter mély labirintus feltárása. Ami még sokáig tart, nemrégiben a Törökvész úton is beszakadt az aszfalt, feltárult egy újabb elágazás.

A budai Várnegyed alatti barlang már a XIII. században fontos szerephez jutott. A tatárjárás idején búvóhelyként hasznosult. A II. világháború alatt élénk élet zajlott alant: hivatalos intézmények és katonai támaszpontok költöztek a föld alá.

A város fürdőkultúrájának kialakításában szerepük volt az ókori rómaiaknak és a törököknek, akik a 150 évük alatt nagy becsben tartották a gyógyvizeket. A Gellért tér alatt eredő, gyógyító erejű, több mint 40 fokos forrásvíz gyűjtőmedencéjéhez a pokol tornácának nevezett átjárón keresztül lehet eljutni. A barlangfeltárás során a mérnökök felfedeztek egy kisebb barlangot is, amely lehet, hogy egykoron a legendás remete, Szent Iván lakhelye lehetett.

NAPONTA

KEZDÉS: 18.30

CÍM: Az alvilág városai

CSATORNA: DOQ

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.