Búcsúzik a lanterna

Ne essen pánikba, aki a június 18-i hétvégén azonosítatlan repülő tárgyat fedez föl az Üllői út meg a Ferenc körút kereszteződése fölött. Csak az Iparművészeti Múzeum (IM) kupoláját több mint 100 éven át díszítő csúcsos kilátó imbolyog majd egy darabig a légben, hogy a száztonnás daru teherautóra eressze, majd az Üllői úti oldalról betolasson vele a múzeum Hőgyes Endre utcai bejáratáig.

Az 1896-ban épült Iparművészeti év elején életveszélyesnek nyilvánított tetőzetéről ugyanis a szakértői vizsgálatok alapján mihamarabb el kell távolítani azt a 11,5 méter magas lanternát (kilátót), amelynek nemcsak 40-50 centiméter magas, hegymászókötéllel összekötött, máshol meg egy-egy szöggel rögzített díszei inognak, hanem állványai és vasbeton tartószerkezete is vészesen megrongálódott.

Az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, az ICOMOS magyar nemzeti bizottságának elnöke, Nagy Gergely elárulta, hogy a kupola tetejére emelt lanterna eltávolítását már viszonylag korán, az 1930-as években fontolgatták a szakemberek, mivel a vas hordószerkezethez rögzített Zsolnay kerámiakonstrukció már akkor sem „működött” megfelelően. Helyette állítólag aranykupolát terveztek a Lechner-palotára, de az átmeneti megoldás végül az lett, hogy 1934-ben a lanterna elemeinek több mint a felét kicserélték. Ez tulajdonképpen máig bírta a gyűrődést – pedig az épületet a második világháborúban és 1956-ban sem kímélték a fegyverek –, mostanra azonban elkerülhetetlen az egész kilátóépítmény eltávolítása.

Takács Imre főigazgató szerint a közbeszerzésen kiválasztott ICM Kft. munkatársai arra fognak törekedni, hogy a lanternából minél nagyobb elemeket emeljenek le egészben. A cél ugyanis az, hogy a kilátót újra felállítsák – lehetőleg a IX. kerület egyik közterén. Azokat a Zsolnay épületkerámiákat, amelyek ehhez elég jó állapotban vannak, visszahelyezik a régi konstrukcióra. Az IM azonban a 115 éves cserépdarabok legapróbbjait sem szeretné kidobni, ezekre ékszertervezői pályázatot írtak ki. A tört, repedt, de még mindig esztétikus kúpcserepeket, csúcsdíszeket és záróelemeket pedig június 17-én a Nagyházi Galéria segítségével elárverezik a múzeumban. A bevételből Takács tervei szerint elkezdődhetnek annak a nagyszabású múzeumalakításnak az előkészítő munkálatai, amelynek részletes ter­veit az intézmény munkatársai már már­cius 15-én benyújtották a NEFMI-hez. Onnan azóta is választ várnak. Az ígéret szerint ugyanis a tárca határozattervezetet készít, amely alapján a kormány meghozhatja majd a (remélhetőleg) 2012-ben induló mamutberuházást engedélyező döntését, egyúttal kiírhatja benne az építészeti tervezésre szóló közbeszerzési pályázatot.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az eddig minden múzeumrekonstrukciós pályázatból kimaradt Iparművészeti külső-belső felújítása 14 milliárd forintba kerülne, a munkálatokat három ütemben képzeli el a főigazgató. Ennek a megújulásnak lenne része az új, a régit másoló lanterna elhelyezése a tetőn. Az életveszély-elhárításra 60 millió forintot kapott az intézmény.Életveszélyessé vált Lechner remeke, ezért el kell távolítani a tetőről a kilátót. Az ígéret szerint a mása a nagyfelújításkor kerül vissza. Egyelőre azonban nincs kormánydöntés a 14 milliárdos beruházásról.

Budapest, 2011. június 7. Szakemberek dolgoznak Lechner Ödön Zsolnay-kerámiával burkolt múzeumépületének kupoláján, az Iparművészeti Múzeum életveszélyessé vált kilátóján, más néven lanternatornyán. A kupolát lezáró, 11,5 méter magas lanterna már az
Budapest, 2011. június 7. Szakemberek dolgoznak Lechner Ödön Zsolnay-kerámiával burkolt múzeumépületének kupoláján, az Iparművészeti Múzeum életveszélyessé vált kilátóján, más néven lanternatornyán. A kupolát lezáró, 11,5 méter magas lanterna már az 1930-as évekre rossz állapotba került, ezért akkor elemeinek csaknem felét kicserélték, és a kilátót vasbeton erősítéssel látták el. A tornyot a II. világháborúban, majd 1956-ban is több találat érte, mára pedig egyértelműen életveszélyes állapotba került, ezért várhatóan június 18-19-én eltávolítják az Iparművészeti Múzeum kupolájáról. A lanternatornyot a helyreállítás után egy közeli parkban tervezik elhelyezni, mivel az ipartörténeti emlék statikailag már nem lenne visszaemelhető. MTI Fotó: Balaton József
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.