Brit hangok a Hollán Ernő utcában

Azt idén negyedik évébe lép a „zenei cserekereskedelem” London egyik legrangosabb dzsesszklubja, a 606 Club és a Budapest Jazz Club között. A londoni Magyar Kulturális Központ közvetítésével létrejött és egyre szorosabb kapcsolat keretében a két ország legjobb zenészei léptek és lépnek fel a másik fővárosában. Október 18. és 20. között a 606 „költözik” a BJC-be, így ez alkalommal a szigetországból érkeznek neves művészek Budapestre.

A BJC fesztiválját október 18-án, csütörtökön Balázs Elemér, Balázs József és Pecek Krisztián kíséretében az Európa-szerte közkedvelt, hangszerét különleges tónussal megszólaltató Damon Brown trombitajátéka nyitja. Az est második vendége a trinidadi származású Mark Cherrie. Hangszere az egzotikus steel drum, mely egy hangolt, fémes, ugyanakkor kellemes hangú hangszer. Kísérője Oláh Tzumo Árpád, Egri János, valamint az ütőhangszerek számát és az izgalmakat egyaránt fokozva Dés András lesz.

Október 19-én a programot vérbő szaxofonpárbaj nyitja, ahol a szigetországból érkező Dave O'Higgins, míg hazai színekben a külföldön is egyre nagyobb elismertségnek örvendő Bolla Gábor méri össze erejét. Természetesen a formáció további tagjai is elsőrangú muzsikusok. Zongorán Szakcsi Lakatos Róbert, nagybőgőn Orbán György, dobon Balázs Elemér játszik. A pénteki nap második vendégeként fellépő Louise Clare Marshall olyan előadókkal énekelt együtt, mint Robbie Williams vagy Bryan Adams. A pop és rock műfajában is népszerű énekesnőt zongorán Cseke Gábor, bőgőn Oláh Péter, míg dobon a fiatal, ám annál tehetségesebb Juhász Márton kíséri.

Az esemény zárónapján, október 20-án, szombaton a legismertebb brit sztároké lesz a főszerep. A dzsesszben – ha nem is ismeretlen, ám – kuriózumnak számító hegedűt Chris Garrick Gyárfás István, Orbán György és Gyárfás Attila kíséretében szólaltatja meg, nem is akármilyen szenvedéllyel bizonyítva hangszerének helyét a dzsesszzene palettáján. Őt követi a világsztár jelzőt minden szerénytelenség nélkül magáénak mondható Gerard Presencer, akit a hazai dzsessz jelenét reprezentáló Oláh Kálmán Sextet kísér. A háromnapos fesztivált egy könnyed, zenei minőségét tekintve komoly, ám mindenképpen derűs produkció zárja. Az itthon már több ízben viharos sikert aratott Liane Carroll énekét és zongorajátékát Horváth „Pluto” József bőgőn és Jeszenszky György dobon kíséri. Az fesztivál főszervezője a Harmónia Jazzműhely.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.