Brit túlsúly a könyvpiacon

Nagy-Britannia adja ki a világon a legtöbb könyvet a saját lakosságához viszonyítva: minden egymillió brit lakosra 2870 kötet jutott tavaly. A toplista csúcsára a szigetországot a Harry Potter-sorozat és Jamie Oliver szakácskönyvei repítették.
A britek után a dobogóra holtversenyben Tajvan és Szlovénia állhat fel, mindkét országban 1831 könyv jut egymillió lakosra. Nagy-Britanniában tavaly 184 ezer kötetet publikáltak, Kínában 444 ezret, miközben az Egyesült Államokban 304 ezer 912 könyv jelent meg. Az ország lakosságához viszonyítva Amerika a 12., Kína pedig a 25. helyen áll a könyvkiadás terén – ismertette a Könyvkiadók Nemzetközi Szövetsége (IPA).

Spanyolországban is dübörög a könyvkiadási biznisz, ők a britek, a tajvaniak és a szlovének mögött jönnek a sorban a millió lakosonként számított 1626 könyvvel, majd Grúzia következik 1547 és Csehország 1509 kötettel. A kiadói adatait nem minden ország hozza nyilvánosságra Európában, ám azon országok közül, amelyek ezt megteszik, Belgium kullog a sor végén, ahol 490 könyv jut minden millió lakosra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.