Brazil tempó a Zeneakadémián

Ritmusos brazil táncdallamokkal színesített programot vezényel pénteken este a Zeneakadémia nagytermében a Sao Paulói Operaház első karmestere Rodrigo de Carvalho. A Sao Paulói Operaház első karmestere ettől az évadtól a MÁV Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmestereként is dolgozik.

Az együttes pénteki hangversenyén elsőként egy táncmuzsika csendül fel, Csajkovszkij Anyegin című operájából a polonéz. Utána Várdai István lép a Zeneakadémia pódiumra, egy viszonylag ritkán hallható kompozíciót, Prokofjev Cselló szimfónia című versenyművét szólaltatja meg. Ezután hangzik el Camargo Guarnieri, az egyik legjelentősebb brazil zeneszerző Danças Brasileiras - Brazil táncok című ciklusa. Végül Ránki György operája, a Pomádé király új ruhája szvit változatát játssza a MÁV Szimfonikus Zenekar.

Rodrigo de Carvalho Sao Paulóban született. Zenei tanulmányait hegedűvel kezdte, majd felvették a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző tanszakára, ahol 2002-ben szerzett Summa cum laude diplomát. Tanárai Lukács Ervin és Gál Tamás voltak.

Jelenleg a Sao Paulói Operaház első karmestere és a Városi Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója. 2008 szeptembere óta tölti be a MÁV Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmesteri posztját.

Az est szólistája a fiatal magyar zenész, Várdai István gordonkaművész, aki több nemzetközi versenyen szerepelt már nagy sikerrel. Ezek közül is kiemelkedik a 2007. évi Moszkvai Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen elért III. díja és 2008-ban a Genfi Nemzetközi Zenei Verseny I. díja, amely mellé közönségdíjat és értékes különdíjakat is nyert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.