Botrány az Operában

A tavaly bezárt 120 éves Opera patika védett berendezését az új tulajdonosok engedély nélkül lebontották, s a gyógyszertár egyik hátsó helyiségébe költöztették. Nem vették észre.

A főpolgármester és a VI. kerület jegyzőjének segítségét kérték tiltakozó levelükben az Andrássy út 26. lakói a házukban lévő Opera patika átalakítása miatt. A tavaly bezárt 120 éves gyógyszertár védett berendezését ugyanis az új tulajdonosok engedély nélkül lebontották, s a gyógyszertár egyik hátsó helyiségébe költöztették.

Mindez a nyár folyamán történt, letakart ajtók mögött, tudtuk meg utólag. A dologról nemcsak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem tudott, de még a ház közös képviselője sem.

A gyógyszertár 1887 óta működött az Andrássy úton, s 1931 óta a mai helyén. XIX. századi, koloniál stílusú bútorzata a hatvanas évek óta élvez műtárgyvédelmet. Tavaly, a patika bezárásakor és eladásakor már felmerült, hogy a tulajdonosváltás egyben funkcióváltással is jár majd, s a berendezést Miskolcra költöztetnék, mivel a bútorzatra itt már nem volna tovább szükség. Ekkor azonban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az egész épületre ideiglenes műemléki védelmet rendelt el, kifejezetten azzal a céllal, hogy a bútorzat a portállal együtt, mint együttes maradhasson fenn a védett útvonalon.

A tulajdonosváltás megtörtént, a gyógyszertár az Opera Medi-Ventura Bt.-től az And 26 ingatlanfejlesztő kft.-hez került, a bútorzat azonban egy másik cég, az Apró Tallér Kft. tulajdona lett. Persze mindkét céget ugyanaz a tulajdonosi kör jegyzi, így az esetleges változtatásokban könnyen dűlőre juthattak egymással. Például abban, hogy a helyiségcsoportban nem lesz többé patika, a védett berendezés pedig útban van az utcai üzlethelyiségben.

Egy belsőépítész ötlete alapján végül úgy döntöttek, hogy a bútorzatot beljebb helyeztetik, a hátsó helyiségbe, amely tíz-húsz centi híján majdnem ugyanakkora méretű, mint az utcai, tehát oda átfér a védett bútor. A KÖH-nél tájékozódtak is ez ügyben, de a hivatal ellenezte az áthelyezést. Ezt figyelmen kívül hagyva a tulajdonosok mégis átrakatták a beépített szekrényeket és a körbefutó galériát a hátsó terembe, így most már az utcai helyiségben semmi sem akadályozza a belsőépítészek kreativitását, például hogy ott kávézót vagy éttermet rendezzenek be.

Mindez olyannyira titokban történt, hogy csak néhány hete, egy helyszíni szemlén derült ki a műemlékvédelmi szakemberek számára. A KÖH természetesen kötelezte a tulajdonosokat az eredeti állapot helyreállítására, s az illegális akciót 5,4 millió forintos bírsággal sújtotta. Szerintük ugyanis mit sem ér, hogy a bútor házszám szerint helyben maradt. A berendezés a portállal, a kirakattal együtt mint officina képviselt értékes egységet, nem raktári berendezésként. Most mindezt megfosztották az értelmétől. Ezzel az Andrássy út utolsó régi boltberendezése, enteriőrje sérült meg. Vagyis maga az Andrássy út műemlékisége.

A tulajdonosok természetesen fellebbeztek a büntetés ellen. Ugyanakkor viszont a ház lakóinak több mint fele az ellen tiltakozott, hogy a patika egykori tereibe melegkonyhás vendéglátóegység költözzön. Különösen úgy, hogy gátlástalanul fittyet hánynak a jogszabályokra.

 

Opera patika
Opera patika, Bánhalmi János felvétele, 2009-10-28, zu Csordás Lajos,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.