Borzongás Turán

Boszorkányokkal, jósnőkkel, könnyebb és fajsúlyosabb kultprogramokkal várja aktuális Halloween-hétvégéjére a borzongásra fogékonyakat a turai Schossberger kastély. A programsorozat egyik célja a felújításra váró műemlék népszerűsítése. Továbbra sem tudni, hogyan hasznosul majd a palota: gazdái a megfelelő profilt keresik és pályázati pénzekben bíznak.

Az egyik legizgalmasabb programnak a boszorkányok idegenvezetése című folyam tűnik szombaton és vasárnap a turai Schossberger-kastélyban, ez mindkét nap fél tizenegykor, fél kettőkor és háromkor indul, érdemes pontosnak lenni, különös tekintettel arra, hogy a boszorkányok valójában jelmezes, szép és főleg ifjú leányok lesznek.

A szervezők elsősorban persze a gyerekkorúakra koncentráltak, így nem maradhat el a jó öreg kézműves foglalkozás és az arcfestés. Ugyanaznap kezdődik egy rajzkiállítás is, valamint töklámpás-, smink és jelmezversenyt tartanak, ugyancsak a pogány ünnep jegyében; estefelé SP, azaz Éder Krisztián szórakoztatja a publikumot.

A vasárnapi felhozatal sem lesz szegényes, először, tehát délután ötkor hollywoodi csillag, Angelina Jolie életrajzi könyvének bemutatójára invitálják a nagyérdeműt, nem véletlenül, Jolie a kastélyban forgatta A délszláv háború idén játszódó A vér és méz földjén című filmjének egy részé: az épület szerb katonai harcálláspontként szerepel a moziban. Hatkor gyetyafényes fuvolakoncert lesz, a pálmaházba szervevezett hangversenyen mások mellett Massenet, De Falla, Ibert, Briccialdi, Marais, Bizet és Gershwin melódiái csendülnek fel.

A Loire-menti kastélyok atmoszférját idéző, de valójában egy bizonyos angol kastélyt utánzó védett épületet 1883-ban építtette a gazdag Schossberger kereskedőcsalád. A háború végén német, majd szovjet hadikórházként hasznosult, utóbb - egészen a hetvenes évekig - általános iskolaként. Később a szovjet alkotóművészek házaként akarták működteni, sajnos el is végezték az ehhez szükségnek tartott építészeti beavatkozásokat - bár a szovjet művészek végül soha nem érkeztek meg.

A rendszerváltás után egy indiai maharadzsa cége vette meg a palazzót, azzal az eltökélt szándékkal, hogy a Budapestre álmodott világkiállítás idejére luxusszállóvá alakítják – a világkiállítás elmaradt, s vele a rekonstrukció is. 2004-ben egy magyar befektetőcsoport szerzett benne résztulajdonjogot, ugyancsak egy szállodaépítést vizionálva. Sajnos ebből a projektből sem lett semmi, részint, mert a válság miatt a bankok már nem voltak hajlandók ekkora vállalkozáshoz pénzt adni, nem mellesleg pedig azért sem, mert a 2000-es évek második felére annyi kastélyszálló lett az országban, hogy az új turai hotel nem bírt volna a konkurenciával.

A kastélyban 2005-ben elvégezték a legfontosabb állagmegóvási munkákat, sőt az idén az ódon óratornyot is felújították. Hogy hogyan tovább, az azonban egyelőre a jövő titka: a tulajdonosok keresik pompás épülethez illiő, legalább valamennyire rentábilis profilt, funkciót és folyamatosan figyelik a rekonstrukció folytatását lehetővé tevő pályázatokat - tudtuk meg.

turai kastélyban rendhagyó halloween-rendezvény
turai kastélyban rendhagyó halloween-rendezvény
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.