Borges könyvtára

Három évvel halála előtt az argentin Hyspamerica kiadó felkérte Jorge Luis Borgest, állítson össze egy száz kötetből álló úgynevezett „személyes könyvtárat” minden idők legjobb irodalmi teljesítményeiből. Nem csak a válogatás volt az író-kritikus-könyvtáros feladata: a kiadó azt szerette volna, ha ő írja a kötetek előszavát is.

A Jorge Luis Borges: Biblioteca Personal című sorozat végül hetvennégy kötetig jutott, ám a címek így is sokat elárulnak a novella nagymesterének változatos ízléséről. Arról például, hogy állítólag nem kedvelt néhány vitathatatlannak tekintett szerzőt, illetve művet. Így viszont érthető, hogy hiába keresnénk a Biblioteca Personalban Goethét, de Jane Austen, James Joyce és Gabriel García Márquez művei is hiányoznak, annál több viszont a különlegesség.

A sorozatban Julio Cortazar történetein kívül megférnek Stevenson elbeszélései csakúgy, mint az Ezeregyéjszaka meséi, Voltaire művei, Kafka Amerikája, a nyolcadik századi japán költészet remekei vagy az ókori Egyiptomból származó, a halállal és a halottakkal kapcsolatos szövegeket összegyűjtő Book of the Dead is. A teljes, 74 címből álló lista a www.openculture.com weboldalon böngészhető – ahol a sorozat jó néhány darabja ingyen le is tölthető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.