Borból meríthet ihletet Tokaj arculattervezője

Hol máshol, mint a Borfesztivál nyitónapján jelentette be ma Tokaj polgármestere, Posta György az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre pályázó város és a környező 26 település, a Tokaji Borvidék közös logópályázatának kiírását.

A világörökségi kultúrtáj reménybeli címéhez várja az egyediségét megjelenítő védjegy-ötleteket. Mint emlékezetes, Pécs 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címe után 2023-ban lehet újabb magyar városé a megtiszteltetés. Úgy tudni, hogy Tokajon kívül Debrecen, Miskolc, Eger, és talán Győr és Esztergom is pályázni fog. Döntést Brüsszelben hoz majd 2018-ban egy tízfős nemzetközi szakértői bizottság, amibe a nemzeti kormányok nem szólhatnak bele, kompetenciájuk a pályázatok továbbításában, vagy nem továbbításában kimerül. A magyar indulók névsora még bővülhet, a pályázatokat év végén kell majd az emberi erőforrások minisztériumához benyújtani.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Tokaj pályázatával az összességében 27 település alkotta borvidéket be akarja vonni a fővárosi év programjaiba,hangsúlyozva, hogy a térség kulturális infrastruktúra hálózata erőteljesen fejlődött az elmúlt években, és Tokajban az elmúlt tíz évben több mint hárommilliárd forintot fordítottak a kulturális infrastruktúra fejlesztésére. A polgármestertől megtudtuk, hogy a hátrányból akarnak előnyt kovácsolni, ehhez a csúcsborok mellé kívánkozó szálláshelyek kapacitását és a közlekedési infrastruktúrát is fejleszteni szeretnék, hogy helyben adhassák el legnagyobb értéküket, a bort. Az UNESCO világörökségi kultúrtáj címe miatt a régióba ipar amúgy sem telepíthető.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ami már megépült, az a kulturális és konferencia központ, mellette zöldmezős beruházásként a Paulay Ede Színház, elkészült a Világörökségi Bormúzeum és a 2500 ember befogadására képes szabadtéri Fesztiválkatlan. Az Európa Kulturális Fővárosa év kapcsán a fejlesztések középpontjában a gazdag kulturális és művészeti programkínálat lesz - tudtuk meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.