Bondot boncolják a tudósok

Túléli a legveszélyesebb helyzeteket is, megkapja az összes nőt, és közben nem öregszik: James Bond nem csak a moziközönséget nyűgözi le, hanem a tudósokat is.

A kutatók a hétvégén a németországi Saarbrückenben cserélik ki eszméiket a világ egyik, ha nem a legsikeresebb titkos ügynökéről.

"Bond korunk globális jelenségévé vált, és rendkívüli kulturális érték birtokában van" - mondta Joachim Frenk, a konferenciát szervező saarbrückeni egyetem angol irodalom és kultúra professzora.

A konferencia programjában fórumok és előadások szerepelnek, amelyek többek közt a hősök szeptember 11-i terrorcselekmények utáni változásának kérdését járják körül. A tudomány képviselőit bizonyára az is izgatja, hogy Bond vajon miért járja be a fél világot egy-egy filmben. A kutatók ennek a kérdésnek is alaposan utána jártak, az eddigi 22 Bond-film mellett a 007-es ügynök atyjának, Ian Flemingnek az eredeti könyvszövegeit is megvizsgálják.

"A filmek a mozivásznon látható fantáziaként visszatükrözik az második világháborút követő egész nyugati, de valójában az egész globális korszakot" - mondta Frenk. Az említett időszak a brit gyarmati rendszer felbomlásától egészen a legutóbbi Bond-film, a Quantum csendjében bemutatott környezeti fenyegetésekig, és a nyersanyagokért folytatott küzdelemig terjed.

Daniel Craig a Quantum csendje című filmben
Daniel Craig a Quantum csendje című filmben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.