Bond eldobta a pisztolyt

„A nevem Bond. James Bond.” Ez a bemutatkozás immár huszonnégy hivatalos és egy nem hivatalos Bond-produkcióban hangzott el jelentőségteljes hangsúllyal, de Da­niel ­Craig még sosem mondta ki ekkora élvezettel az arcán: ezeket a szavakat leheli Monica Bellucci arcába, mielőtt megcsókolná. Az olasz színésznő ezzel belépett az ágyban kikötő epizodisták közé – méghozzá szeniorként.

Sam Mendes második Bond-rendezésével mindenkit meglepett: korábban a Skyfallban visszatért Fleming regényeihez, és megmutatta a humánus és haladó titkos ügynököt, most a Spectrében ismét a kütyüké, az elaléló nőké és a fárasztó ­poénoké lett a főszerep.

Durva koncepcionális váltás, le kellett volna hozzá cserélni a főszereplőt. Mert Craig tud brutálisan nézni, de amikor a munkában kötelező szex van soron, nem tudja hozni a „mit nem teszek a királynőért” arcot. Azt sem hiszi el senki neki, hogy szerelmes. Ha érzelmet kellene mutatnia, csak bambul. Igaz, ebben nagy szerepe van az ügyeletes Bond-lányt alakító Léa Seydoux-nak is, aki viccesebbnek tűnik, de éppen mert túl komolyan veszi a szerepet.

Amikor 2006-ban Craig vette át a szerepet, a hardcore bondosok zöme tiltakozott a szőke és krumplifejű ügynök ellen. Aztán mégis megszokták. A Spectre világa azonban egyáltalán nem kompatibilis faarcú stílusához, mivel ez a film a hatvanas évek Bondját hozta vissza.

Előkerül a méregdrága karóra (most robbanó ébresztőfunkciót kapott), keresztülutazzuk a világot, méregdrága kocsik semmisülnek meg, Bond repülővel üldöz dzsipen menekülő gengsztereket, még egy egérre is fegyvert emel pityókásan. Az ősrajongók elégedetten dőlnek majd hátra egy vodka-martinivel a kezükben. Egészen a kiábrándító befejezésig – Bond eldobja a pisztolyt! –, amellyel sikerült a giccset beemelni a szériába.

Most már csak egy kérdés maradt: innen hogyan tovább, Mr. Bond? Családapa leszel?

Spectre – A Fantom visszatér
Forgalmazó: Fórum Hungary

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.