Bombák a Telepen

Vajon mit gondol az átlagos városlakó (már ha létezik ilyen egyáltalán), ha meghallja a bombing szót? És a throw uppal mi a helyzet? A tilosban járó graffitiművészek gyorsan a falra pakolható műveiből nyílt kiállítás a Telepen. Vagyis: az utca mocska a galériába vándorolt, így kiderülhet, nem is olyan egyszerű el-, illetve megítélni ezeket a munkákat.

A tag jelentésével még csak-csak tisztában lehet a polgár: a szó a graffitiművészek úton-útfélen otthagyott aláírását jelöli, ami a faltulajdonosok számára módefelett bosszantó tud lenni, ám a firkászok számára csalhatatlanul megmutatja, kik élnek a környéken, kik uralják a várost a szcéna tagjai közül.

A throw up és a bombing azonban lényegesen bonyolultabb ennél, itt már nem szimpla aláírásról van szó, hanem gyorsan, pár perc alatt elkészíthető, a falra feldobható rajzról. Amely lehet pusztán egy ál-, illetve művésznevet ábrázoló munka, de közvetíthet konkrét üzenetet, gondolatot, mondanivalót is.

A stylewriting - merthogy a beavatottak így nevezik a mindközönségesen csak graffitiként emlegetett irányzatot - nem a finnyásoknak való zsáner. Izgalmas, veszélyes és tegyük hozzá: többnyire illegális műfajról van szó, amelyet egy rendkívül kreatív közösség tekint szenvedélyének. Az illegalitás ellenére elmondható: komplett iparágak épülnek a stylewritingot művelők kiszolgálására, gondoljunk csak a festékeket és az egyéb kiegészítőket gyártó világcégekre. Az ő felismerésüket megelőzte egy másik: a tilosban járás miatt a művészeknek ki kellett találniuk a fentebb már említett, a falra gyorsan elhelyezhető laza alműfajokat, hiszen csak egészen kivételes esetben van lehetőség órákig pepecselni egy-egy rajzon.

A Telep galériájában most ezekből a gyorsrajzokból, bombákból nyílt kiállítás - az „utca mocska” kerül elegáns környezetbe, megmutatva, hogy nem is olyan egyszerű meg- és elítélni e műveket. A Shopp - Urban Art Gallery és a Telep közreműködésével létrejött kiállítás a szervezők szerint nem elfogadtatni, csupán megértetni, jobban átlátni próbálja „a kalligráfia eme vadhajtásait”.

A Band, Remy, Mega, Albyno, Goir, Nikon1, Emer, Tish76, Ridim, Bigcat, Seiko, Bude, MissKK munkáit felvonultató kiállítás január 18-ig tekinthető meg a Telep galériáján (VII. Madách Imre utca 8.)

Az utca mocska a galériában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.