Bodor drámája a Kossuth Rádióban

A Rádiószínház vasárnap este nyolckor mutatja be Bodor Béla, az egy évvel ezelőtt elhunyt költő, író, zenész, irodalomtörténész, képzőművész egyik utolsó művét, a Teremté őket férfiaknak és asszonyoknak című rádiódrámát.

Bodor Béla alkotása a Magyar Rádió drámapályázatára érkezett, műfaji megjelölése pedig: verses tragédia egy szünettel, valamint azon innen és túl. A forma pedig? A jambikus lejtésű dialógusokat olykor szonettként megszólaló, nem ritkán ironikus életbölcseletek tarkítják. Úgy bodorbélásan. A Teremté őket férfiaknak és asszonyoknak célja, hogy a magyar közbeszédben mindmáig kibeszéletlen témákat áttételesen, metaforikusan, mindemellett természetesen érthetően ábrázolja.

Bodor Béla
Dániel Kovalovszky 2006.02.05. Digitális 49. sz. DVD Bodor Béla Költők versenye, Ernst Múzeum Költőverseny az Ernst múzeumban - Zsolnay kerámiákra versírás, - Farkas Zsolt, Jász Attila, Szilágyi Ákos, Gömöri György, Kukorelly Endre, Bodor Béla zu Szablyár Eszterzu Szablyár Eszter

Bodor azt szerette volna, hogy művének két narrátora Vallai Péter és Völgyi Tóth Zsuzsa legyen – ők vezetik végig a rádióhallgatókat a Gyabronka József játszotta Shammy életén, aki egyébként mesterszakács, afféle gasztroceleb. Shammy a születésnapjára készül – a parti tetőfokán azonban egyszer csak faképnél hagyja a felesége

Nem csoda, hogy az amúgy is obligát ivászat csúnya másnapba fordul, amikor is szakácsunk „belegyalogol” egy szivárványnapi tüntetésbe, és az ahhoz tartozó ellentüntetésbe is persze. Elmenekül. Képbe kerül a római idegenlégió is. A szürreális dimenziókban bóklászva Shammy nem kis teológiai és politológiai dilemmákkal találja magát szemben, és hát mi tagadás: elveszíti mindenét. Ezután találkozik Lázár Katival: az „Öreg hölgy cekkerrel” a káoszban elkobzott kétszáz tojását kutatja.

Bodor Béla művét Sebők Borbála ültette át a rádió nyelvére, a dráma zenéjét Szemenyei János írta, a zeneszerző munkatársa Mészáros László volt. A hangmérnöki teendőket Liszkai Károly látta el. A dramaturg Cseicsner Otília, a rendező munkatársa pedig Kálmán János volt. A Teremté őket férfiaknak és asszonyoknak című darabot Tóth Miklós rendezte. A premierrel a Rádiószínház a tavaly elhunyt művész emléke előtt hajt fejet.

Bodor Béla írásai itt olvashatók. Meg itt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.