Bizonytalanság a Bárkában

A Bárka működési bizonytalanságának és adósságállományának hátterében a színház elhúzódó átadás-átvétele áll. Seress Zoltán igazgató a keddi társulati ülésen bejelentette, hogy nehézségekbe ütközik a januári bérek és honoráriumok utalása. A direktor ugyanakkor úgy véli, február 24-ig ki kell derülnie, hogy mi történik az intézménnyel.

Társulati ülést tartott kedden Seress Zoltán igazgató arról, hogy mit is fed az a közlemény, amelyet hétfőn kiadott: miszerint bizonytalan jogi és gazdasági helyzete miatt február 22-ig nem játssza a Bárka Színház bizonyos előadásait és felfüggeszti a Rovarok című produkció próbáit.

Bárka Színház előadás
Bárka

A Bárka működési bizonytalanságának hátterében a színház átadás-átvétele áll. 2012 óta szó van arról, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem része lesz a teátrum. De tavaly év végéig sem vette át az intézményt az egyetemet működtető Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Egyelőre arra sincs biztos időpont, hogy mikor rendeződik a színház helyzete, várnak a KIM államtitkárára, akivel tárgyalhatna a direktor.

A Bárka Színháznak jelentős a restanciája, hogy mekkora az adójárulék- és a szállítói tartozás, azt nem akarta részletezni lapunknak az igazgató. Arról sem tudott még beszámolni, miből tudnák törleszteni a felgyülemlett adósságot, amelynek oka – többek között – a csökkentett KIM-támogatás. Nemcsak az nem könnyítette a Bárka helyzetét, hogy tavaly óta utófinanszírozásban kapták meg a támogatói forintokat, hanem a beígért 120 millió forintból 70 milliót utalt 2013-ban a minisztérium. A Bárka 2012 óta jelentős tartozást görget maga előtt, amelyből sikerült törleszteni valamennyit a tavalyi minisztériumi pénzből.

Seress a társulati ülésen azt is bejelentette, hogy nehézségekbe ütközik a januári bérek és honoráriumok utalása. (A munkatársak decemberben kaptak utoljára fizetést, igaz, akkor egyszerre a novemberit és a decemberit.) Mindezek dacára a direktor azt mondja: van pénz a színház számláján, de a törvényesség betartása és a különböző követelések akadályozzák a bérek, honoráriumok kifizetését. Úgy tudjuk ugyanakkor, az ülésen a társulat kiállt a színház mellett, és nem mondták le a repertoáron maradt produkciókat.

Seress Zoltán szerint február 24-ig ki kell derülnie, hogy mi történik a Bárkával. Többek között azért, mert az előadó-művészeti törvény megszabja: március végéig le kell zárni a szerződtetési tárgyalásokat. Egyelőre senkinek semmit nem tud ígérni a direktor.

Lapunk kérdésére, nem tart-e attól, hogy a Budapesti Kamaraszínház sorsára jut a Bárka, azaz felszámolják a tartozásai miatt, Seress azt válaszolta, lát hasonlóságot, de itt más a helyzet. Akkor a kulturális tárca a fővárosnak adta volna át a Kamaraszínházat, de Budapest városa deklaráltan nem akarta átvenni. A Bárkát Józsefváros a KIM-nek adja át, amelynek idei költségvetésében 178,9 millió forinttal szerepel a színház.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.