Bizonytalan csókok

Ritmustalan, dagályos giccs Az éhezők viadala befejező epizódja. Nagy csalódás ez így. Különösen, hogy az „Orwell tiniknek”-recepten alapuló, úgynevezett young adult ­franchise-ról eleinte úgy tűnt: különb lesz a műfaj többi darabjánál, és nem fiatalok enyelgése lesz a vezérmotívum.

Suzanne Collins regénytrilógiájában visszanyúlt a mitológiai Thézeusz történetéhez, aki minden évben hét ifjút és hét leányt száműzött áldozatként a krétai labirintusba a Minótaurosznak, és ezt helyezte át tudományos-fantasztikus környezetbe és a tinik világába. Ezt nehéz volt komolyan venni, annál inkább az első kötet adaptálását vállaló Gary Ross munkáját. Jó volt látni: korosztályos moziban a társadalmi és politikai igazságtalanságokra próbált rámutatni. Olyan viadalról szólt, amelyben kiskorúak gyilkolják meg egymást egyfajta médiareality keretében.

A második részben a Rosst váltó Francis Lawrence rendezőnek sikerült újrahasznosítania az alapötletet: még ez is sokkal jobb volt, mint mondjuk az Alkonyat-széria bármelyik epizódja. A filmesek kockáztattak, és bejöttek a számításaik. Olyannyira, hogy Katniss Everdeen története egyszer csak túl értékes lett ahhoz, hogy „minőségi” maradhasson a sorozat. Megpróbáltak két bőrt lehúzni a folytatásról, és a harmadik regényt, a Kiválasztott címűt, amely dramaturgiailag messze a legzavarosabb, megbontották, két eposzi hosszúságú filmet készítettek belőle.

Josh Hutcherson és Jennifer Lawrence
Josh Hutcherson és Jennifer Lawrence

A „befejezés” első részénél már egyértelmű volt: itt most hülyére vettek minket. Egyszerűen benne hagyták a forgatókönyvben Collins művének összes felesleges sallangját. Az első két részben sikerrel irtották ki a tinilány fárasztó picsogásait a mozgóképes verzióból, az irreálisan és indokolatlanul felduzzasztott játékidő megkívánta, hogy ezek most maradjanak, sőt lényeges elemmé változzanak. A kiválasztott (mindkét része) így tulajdonképpen egy lányregény szintjére zuhant vissza, amelyben a lételméleti kérdések helyett az lett a fő konfliktus, hogy Katniss mikor, kit és hogyan csókol. Jennifer Lawrence meg életében először tűnik teljesen tanácstalannak egy szerepben.

Időközben zajlik a forradalom a gonoszok ellen. Csak éppen alig lát belőle valamit a néző: a 137 perces játékidőbe csak egy tisztességes akciójelenetet pakoltak bele, és az is mintha az Aliens-sorozatból került volna ide. A cselekmény annyi, hogy a hősök sétálnak, majd ahol tudnak, megpihennek, hogy fecsegődélutánt tartsanak.

Unalom a köbön.

Az éhezők viadala - A kiválasztott (befejező rész)
Forgalmazza a Fórum Hungary

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.