Bizalmatlanságból szőtt közösségi tér

A tájépítészeknek nemcsak a nevük furcsa, a díjaik is. A tavalyi díjazott Ilona Malom manufaktúra alkotta tájműves különdíj például egy közepes méretű – értsd az eredeti háromszorosa – faharkály volt egy fatörzsön. Alig bírta el a kitüntetett Szakács Barnabás, aki valóban különutas. Most egyebek között zöldhulladékból készít színes, szabadon variálható textúrájú, növényi alapú burkolatokat, lámpatestet, kukát, széket.

A kavics alakú fődíjat a Kovács Árpád, Orosz Orsolya, Szohr Gábor, Tihanyi Dominika alkotta Újirány csoport vihette haza. Nevüket másfél évtizeddel ezelőtt, a Millenáris park szőlődombjai gyökereztették meg a szakmai köztudatban. Tavaly a VIII. kerületi Teleki tér kísérleti részvételi tervezési folyamatával robbantottak hatalmasat. A folyamat során a környék aktív lakóit civil egyesületbe szervezve vonták be a tervezésbe.

Pásztor Erika Katalina, az Epiteszforum.hu portál főszerkesztője méltatásában azt emelte ki, hogy negatív energiákból, politikai megosztottságból, bizalmatlanságból, elidegenedésből, a súlyos társadalmi betegségek tüneteit felmutató tér magára maradt embereiből teremtett közösséget az Újirány azzal, hogy terelgette, inspirálta, bátorította és segítette a résztvevőket abban, hogy találják ki és vegyék birtokba saját élő világukat.

Teleki tér, ahogy az Újirány láttatja
Teleki tér, ahogy az Újirány láttatja
Bujnovszky Tamás

A tervezés közös műfaj – vallja Auer Jolán, az elnöki különdíjat elnyerő tájépítész is, aki munkája fő céljának tartja, hogy valamennyi érintett – építész, politikus, civil – értse és elfogadhatónak tartsa az általa készített rendezési terveket, hiszen ezek akár hosszú évtizedekre meghatározzák mozgásterüket, befolyásolják mindennapjaikat.

Az Epiteszforum.hu-n és a Tajepiteszek.hu szakmai portálokon lebonyolított közönségszavazást Karádi Gábor nyerte óriási fölénnyel. Aligha meglepő, hiszen nevéhez a többi közt az Eiffel tér, a százhalombattai főtér és a lágymányosi Infopark köztéri megformálása kötődik.

Csütörtökön mintegy kétszáz fős közönség előtt ünnepelte a magyar tájépítészszakma saját kiválóságait a Fuga Budapesti Építészeti Központban A tájépítészet hónapja című rendezvénysorozat nyitó eseményeként. A negyedik alkalommal megrendezett díjátadó gálán az öt döntős, Karádi Gábor (Táj-consult), a Grabner Balázs–Terhes Dénes-alkotópáros (Korzó Stúdió), Szakács Barnabás (Lépték-terv), Szűcs Gábor (Szilszakállkert) és az Újirány csoport munkáit mutatták be.

A fiatalokról se feledkeztek meg. Az év junior tájépítésze 2015-ben nagy versenyben Trásy Krisztina lett, aki a VIII. kerületi Horváth Mihály térre kiírt ötletpályázatra benyújtott érzékeny tervével vívta ki a szakmai zsűri elismerését. A VIII. kerület különdíját Varga István vehette át, aki a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség különdíját is besöpörhette. A BCE Tájépítészeti Kar különdíját M. Szilágyi Kinga dékántól Eszenyi Zsófia vehette át az ötletpályázatra benyújtott pályaművének szakmai elismeréséért.

A jelöltek munkái, valamint a kilenc junior pályázó Horváth Mihály térre készült ötletpályázati anyagai két hétig megtekinthetők a Fuga Budapesti Építészeti Központban.

Tájépítészet

A tájépítészet több szakterületet érintő, sokfajta tudásbázisra, természettudományokra, társadalomtudományokra, mérnöki tudományokra épülő szakma. Művelői a humán- és természetökológiai összefüggéseket és ezek tájra gyakorolt hatását elemzik. Szerintük a táj nem más, mint a művelt és az emberarcúvá alakított természet.

A díj

Az Év Tájépítésze díjat 2011 óta adják át évente. Egy alkotó, alkotópáros vagy csapat legfeljebb öt évre kiterjedő teljesítményét értékelik a kitüntetéssel. A díjhoz igazoló oklevél, egy Kiss Zsombor Krisztián formatervező által tervezett, a VPI Beton Manufaktúra által kivitelezett díj és nettó egymillió forint pénzjutalom jár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.