Bezárkózással vádolják az angol kulturális elitet

A szigetország egyik legelismertebb színésznője és a májusi választásokra készülő Munkáspárt árnyék-kultuszminisztere is úgy látja, hogy munkásosztálybeli háttérrel ma szinte lehetetlen színházi vagy írói karriert csinálni, és a középosztály alatti rétegeknek még fogyasztóként sem könnyű hozzáférniük a kultúrához.
Julie Walters, a 65. születésnapjához közelítő, Golden Globe-díjas színésznő a Guardiannek adott, pár nappal ezelőtti interjújában úgy látta, hogy a mostani munkásosztálybeli fiataloknak lényegében nincs esélyük kifizetni a színésszé váláshoz szükséges képzést, és ha neki indulna ma a pályája, aligha juthatna el oda, ahol most tart, aligha lehetne belőle művész. „Folyamatosan kapom a leveleket ilyen problémákkal küzdő fiatalemberektől és nem tudom, mit is mondhatnék nekik” - meséli.

A munkáspárti árnyék-kultuszminiszter, Chris Bryant is úgy véli, hogy a kultúrához való hozzáférés feltételein jelentősen javítani kell, és hogy a felső-középosztály aránytalanul túlreprezentált a művészvilágban. Példaként Eddie Redmayne-re és James Bluntra hivatkozott, utóbbi válaszában osztálygyűlöletnek minősítette a felvetést.

Hasonló vita, az elitek újratermelődéséről és a társadalmi mobilitás megszűnésének veszélyéről zajlik az Egyesült Államokkal kapcsolatban is, sokan figyelmeztetnek rá, hogy ha így megy tovább, akkor Amerika valósága szembekerülhet saját önképével, és az ország nem lesz többé a „lehetőségek hazája”.

A tekintélyes angol hetilap, az Economist ennek a kérdésnek szentelte e heti címlapját, amelyen már egyenesen az amerikai „új arisztokráciáról” beszélnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.