Ferencvárosi kiállítás - nem cenzúra, csak halasztás?

Betiltották Dés Márton Friss bontás – Festmények az év minden hónapjából című kiállítását, amelynek megnyitója május 22-én, szerdán este hatkor lett volna a Ferencvárosi Pincegalériában. Az indoklás: a tárlat meghívója botrányos és erkölcstelen – közölte a művész, aki a Facebookon tiltakozó akciót szervez. Az illetékes viszont azt mondja: szó sincs betiltásról, a tárlat megnyílik, csak később, és a minősítés sem tőlük származik.

A kiállításhoz készült digitális meghívót május 16-án, csütörtökön a galériát fenntartó intézmény, a Ferencvárosi Művelődési Központ e-mailen szétküldte, másnap délelőtt az intézmény megbízott igazgatója azonban telefonon közölte a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakos hallgatójával, hogy a csatolt meghívó képi és poétikai anyaga botrányos és erkölcstelen.

Közelebbről: Pünkösd idején nem való félmeztelen bennszülöttekkel, pénteki gyomorrákkal, valamint a testnevelésórák komolyságának megkérdőjelezésével megzavarni a megtisztulni vágyó Nagyérdeműt – fogalmazott Dés.

A festő mindennek ellenére tudatta: Mivel a meghívókat ő is, barátai is már csütörtök este továbbították, a kiállítás eredeti időpontjában és helyszínén (május 22-én, szerdán 18:00 órától 1095, Mester u. 5., Ferencvárosi Pincegaléria) vár mindenkit, értsd: azokat is, akik a kiállításmegnyitóra nem jöttek volna el, de tiltakozni kívánnak a művészi szabadság megsértése és a cenzúra ellen.

A tiltakozáshoz a Facebookon itt lehet csatlakozni. Ugyanitt az esettel kapcsolatos minden információ is megtalálható, többek között az a fb-esemény is, mely a demonstrációt hirdeti meg.

A kiállítás nincs betiltva, nem is marad el, csak egy későbbi időpontban nyitják meg – közölte lapunkkal a Ferencvárosi Művelődési Központ megbízott igazgatója. Tóth Betty elmondta: csupán szervezési és egyeztetési problémákkal magyarázható, hogy a szerdai megnyitó későbbre csúszik – a tárlatot egy külső megbízott szervezte, a központ vezetése nem értesült időben a részletekről. Minderről – állítja a megbízott igazgató – Dés Mártont is tájékoztatta. A kiállítás meghívójának minősítése nem a központ álláspontja – szögezte le.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.