Betiltották az Exodust

Nem cenzúrázták, hanem betiltották az Exodus: Istenek és királyok című filmet Egyiptomban, a cenzorok szerint ugyanis Ridley Scott alkotása tele van történelmi pontatlanságokkal. A film egyébként arról szól, hogy Mózes kivezeti a zsidókat Egyiptomból.

A Ridley Scott rendezésében, Christian Bale főszereplésével készült Exodus az Ószövetség második könyvének feldolgozása; 140 millió dollárból forgatták, és eddig 107 millió dolláros jegybevételre tett szert.

A BBC az egyiptomi cenzori hivatal vezetőjét idézi, aki szerint a filmben elsősorban a piramisok megépítésének ábrázolásával van baj. A történetben, amely arra az időre koncentrál, amikor Mózes a Vörös-tengert kettéválasztva kivezeti népét Egyiptomból, zsidó rabszolgákkal építtetik meg a hatalmas síremlékeket, holott úgy tartják, hogy már ezer évvel a kivonulás előtt nekiláttak a piramisok megépítésének.

A film betiltása, amelyre egyébként a premier előtt egy nappal Marokkóban is sor került, egyáltalán nem meglepő fordulat a két muszlim országban, hiszen a szintén bibliai alakot ábrázoló Noé című filmnek is hasonló sorsa volt, több közel-keleti országban nem engedélyezték a vetítését.

Ridley Scott legújabb filmjét viszont nem csak Egyiptomban érték bírálatok: kortévesztés miatt sok amerikai, európai kritikus is támadta a filmet, a legnagyobb problémaként azt emelték ki, hogy túlnyomó részt fehér bőrű színészek játsszák a főbb szerepeket - írja az MTI nyomán a VS.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.