Bertolucci "hazaadása"

Minden elemzés és jóslás megdőlt a 70. velencei filmfesztivál díjaival kapcsolatban: a Bernardo Bertolucci vezette nemzetközi zsűri meglepte a világot a döntéseivel.

Az Arany Oroszlánt a Sacro GRA című,Gianfranco Rosi rendezte olasz mozi nyerte, mely egy Rómát körülölelő autópálya gyűrű (olasz MO) kapcsán mutat be sorsokat a dokumentarizmus bűvöletében. Az Ezüst Oroszlánt a görög Alexandros Avranas által jegyzett Miss Violence nyerte, mely a mustra családi erőszakot bemutató művei közül emelkedett ki: a görög családban a nagypapa a família összes női tagját örömlányként futtatja a nagymamától az unokáig, míg a bosszú útól nem éri.

A nagypapát alakító Themis Panou lett a legjobb férfi színész. A legjobb színésznő szintén olasz lett: Elena Cotta a The Street in Palermo című szintén olasz moziban, melyben két női sofőr nem engedi el egymást egy szűk utcában - egészen a drámai kifejletig.  A zsűri különdíját a német Philip Groneing kapta A rendőr felesége című háromórás dokumentarista moziért, melyben szintén a családi erőszak a cselkény mozgatórugója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.