Berni múzeum veszi át Hitler kedvencének gyűjteményét

Átveszi az Adolf Hitler kedvelt műkereskedőjeként számon tartott Hildebrand Gurlitt-tól származó igen nagy értékű rejtélyes festménygyűjteményt a berni Szépművészeti Múzeum. A svájci fővárosban működő magánmúzeum vezetői fél évi gondolkodási idő után döntöttek úgy, hogy teljesítik a műkereskedő fia végakaratát.

A megállapodás szerint a gyűjteményből csak azok a darabok kerülnek Bernbe, amelyek minden kétséget kizáróan jogosan kerültek a Gurlitt család birtokába, a nagyjából 500 kétes eredetű kép pedig Németországban marad, amíg a tulajdonviszonyokat tisztázzák. Ennek a munkának és az esetlegesen keletkező jogi vitáknak a költségeit a német állam viseli.

Három rendkívül értékes képről - Henri Matisse Ülő nő című portréja, Max Liebermann Két lovas a parton és Carl Spitzweg Muzsikáló pár című alkotásáról - már megállapították, hogy a nácik által rabolt műkincsek közé tartozik, és felkutatták a tulajdonosokat. A képeket a lehető leggyorsabban át is adják a jogos tulajdonosnak.

A Gurlitt-gyűjtemény léte véletlenül vált ismertté 2012-ben, amikor egy adócsalás miatt indított eljárásban házkutatást tartottak Cornelius Gurlittnál, és nagyjából 1300 képre, köztük Pablo Picassótól és Marc Chagalltól származó művekre bukkantak müncheni lakásában. A műgyűjtő valamennyi alkotást az apjától, Hildebrand Gurlitt-tól örökölte - írja a hirado.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.