Berlinale: a németek kikérték a házi őrizetben lévő iráni rendezőt

A német kormány felszólította az iráni vezetést, hogy tegye lehetővé Dzsafár Panahi filmrendező részvételét a házi őrizetben lévő művész új filmjének berlini világpremierjén - közölte hétfőn a német kormányszóvivő.

A Parde (Zárt függöny) című alkotást kedden mutatják be a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) a legjobb filmnek járó Arany Medvéért versenyző filmek mezőnyében.

Steffen Seibert német kormányszóvivő hétindító tájékoztatóján kiemelte, hogy a Berlinale a filmkészítők és filmrajongók békés és toleráns találkozója. Senkit sem szabad visszatartani attól, hogy részt vegyen a fesztiválon, a német kormány ezért kéri az iráni hatóságoktól, hogy adjanak kiutazási engedélyt Dzsafár Panahinak" - mondta.

A német kormány a háttérben vélhetően minden követ megmozgat azért, hogy az iráni filmrendező eljuthasson a premierre. Bernd Neumann kulturális államminiszter a fesztivál előző heti megnyitóján elmondott beszédében reményét fejezte ki, hogy a rendező személyesen mutathatja be új filmjét a Berlinalén.

Az iráni filmes 2006-ban a Pályán kívül című művével elnyerte a Berlinale zsűrijének nagydíját, egy Ezüst Medvét. A rendezőt 2010-ben hazájában hatévi szabadságvesztésre ítélték és húsz évre eltiltották hivatása gyakorlásától. Büntetése letöltését ugyan nem kellett megkezdenie, de házi őrizetben tartják.

A bezártság a Parde egyik fő motívuma. A Panahi és honfitársa, Kambozia Partovi által rendezőként közösen jegyzett film két számkivetett, egy férfi és egy nő találkozását mutatja be a Kaszpi-tenger partján egy elhagyatott villában. A férfi azért bujdokol, mert az iszlám vallás szerint tisztátalan állatot, kutyát tart, a nő pedig azért, mert részt vett egy illegális partin. Mindketten foglyok a házban, ahol egyszerre hallani a rendőrségi szirénákat és a tenger megnyugtató morajlását - áll a Berlinale katalógusának ismertetőjében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.