Berény, a „vad”

Virág Judit galériájában mutatták be hétfőn Berény Róbert hiányosan ismert korai korszakának egy nemrég előkerült remekét, amely egy hazai családi gyűjteményben lappangott, s 30 milliós kikiáltási áron október 5-én elárverezik a galéria jubileumi, ötvenedik aukcióján. Megtalálásához most nem kötődik olyan sztori, mint az Alvó nő fekete vázával című kép előkerüléséhez, amelyet a Stuart Little kisegér című film díszletében fedezett fel Barki Gergely művészettörténész.

 

Berény Róbert 1906-ban készült festménye, a Monacói tengerpart
Berény Róbert 1906-ban készült festménye, a Monacói tengerpart

Most egyszerűen jelentkeztek a tulajdonosok a galériánál. Barki Gergely azonban legalább annyira izgalomba jött tőle. A kép ugyanis, mint a művészettörténész mondta, ott volt Párizsban azon az 1907-es Salon des Indépendants kiállításon, amelyen az akkori úttörő festők, a fauve-ok, vagyis a vadak először mutatkoztak be a Louis Vauxcelles kritikus által rájuk sütött néven. A magyarok közül Czóbel Béla mellett csak Berény Róbert vett részt a kiállításon, mégpedig hat képpel, melyből ma négyet ismerünk. Mindegyiket megszámozta a hátulján, és vastag tussal aláírta a hátlapot. Ez alapján azonosították most a művet. A Monacói tengerpart volt a 3-as számú kép.

Berény e korai fauve korszakából másfél évtizede még csak hét olajfestmény és néhány rajz volt ismert, azóta viszont a műkereskedelemnek, no meg Barki kutatásainak köszönhetően számos fontos adat és dokumentum mellett összesen tizennégy festmény és többtucatnyi grafika is előkerült. Közülük is kiragyog a napfényes Monacót ábrázoló városkép. Az 1906-ban készült festmény Párizs után még néhányszor szerepelt hazai kiállításokon is, majd 1909 után eltűnt szem elől, s most került ismét nyilvánosság elé.

Jelenlegi tulajdonosai a hatvanas években vásárolták, tudtuk meg Virág Judittól, aki az októberi árverés kínálatából kiemelte még Kádár Béla 1928-as, Beszélgetők a szabadban című képét és Gordon Zsuzsa színésznő többgenerációs családi gyűjteményének negyvenegy darabját, köztük a művésznőről készült Czóbel-portrét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.