Béremelés és Steve Jobs szelleme a nyíregyházi színházban

– A színház dolgozói átlagosan ötszázalékos fizetésemelést kapnak. Nem sok, de a mai világban ez is valami – jelentette be Schlanger András, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház új igazgatója a teátrum hétfői évadnyitó társulati ülésén. A direktor a beszédét Steve Jobstól vett idézetekre építette, s az Apple egykori vezérére hivatkozva azt mondta: az embernek hinnie kell abban a termékben, amit árul, s biztos benne, hogy társulata hisz a színházban, s hisz abban is, hogy a színház képes jobbá és gazdagabbá tenni a világot.

A kezdődő évadról Schlanger András elmondta: megtartotta azon ígéretét, hogy tizenkét bemutató lesz, s azt is, hogy az eddigi dolgozók közül mindenki munkát kap az intézményben. A társulatnak csak egyetlen tagja távozott, s négy új színész érkezett. A direktor bejelentette, hogy az eddigi szokástól eltérően a színházban idén december 31-én is lesz előadás: kabaréjellegű évbúcsúztatót tartanak Hajós András közreműködésével. Reményét fejezte ki, hogy a bérletek értékesítéséből legalább 61 millió forint bevételre tesznek szert, s biztatónak nevezte, hogy az idei nyári szabadtéri színpad hatalmas sikert és jelentős bevételt hozott. Az évadnyitón részt vett Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, aki azt mondta: az önkormányzat mindig a színház mögött fog állni, hiszen ez a város egyik legfontosabb kulturális intézménye. Elmondása szerint ő is színházba járó ember, s habár a tavalyi évadban csak két premieren tudott ott lenni, idén igyekszik négy bemutatóra elmenni.

Az idei nagyszínpadi műsoron szerepel Gábor Andortól a Dollárpapa – ennek próbái már elkezdődtek Lendvai Zoltán rendezésében –, bemutatják Molnár Ferenc Az ördög című darabját, amelyet a volt direktor, Tasnádi Csaba rendez, maga Schlanger pedig A tudós nőket viszi színre. A kamarateremben izgalmasnak ígérkezik a Hedda Gabler Ibsentől, ezt Szász János állítja színpadra. A kortárs drámaírók közül Egressy Zoltán Idősutazás című művét láthatják Hargitai Iván rendezésében, míg Tasnádi Istvántól a Nézőművészeti főiskolát mutatják be, ennek rendezője Árkosi Árpád.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.