Beperelte az önkormányzatot a zalaegerszegi színház vesztes pályázója

Pert indított a zalaegerszegi önkormányzat ellen Tucsni András, a Hevesi Sándor Színház igazgatói pályázatának vesztese, mert úgy véli: a közgyűlés megsértette az előadóművészeti törvényt, ezért a pályázat eredményét semmisnek kell nyilvánítani - közölte a Zalai Hírlap online kiadása.

A városi közgyűlés múlt csütörtökön zárt ülésen a két jelölt közül Besenczi Árpádnak, a József Attila Színház Jászai Mari-díjas, nívódíjas művészének pályázatát fogadta el. A döntés miatt lemondott Halasi Imre, a Vidéki Színházak Igazgatói Egyesületének elnöke, a vesztes pályázó, Tucsni András, a teátrum jelenlegi irodalmi vezetője pedig keresetet nyújtott be a megyei bírósághoz az előadóművészeti (2008. évi XCIX.) törvény megsértése miatt.

A keresetlevél érvelése szerint az előadóművészeti törvény előírásainak megfelelően felállított szakmai bizottság Tucsni Andrást jelölte első helyen 6:2 arányban. Besenczi Árpád pályázata a törvény szerint nem minősült támogatottnak, mert nem kapta meg a szakmai bizottság többségének a szavazatát. Besenczi pályázatát csak két helyi politikus - Gyimesi Endre polgármester és Gyutai Csaba alpolgármester - támogatta.

A bírósághoz benyújtott kereset szerint a testület csak a szakmai bizottság által támogatott pályázatok közül választhat. A szakmai bizottság szavazásának eredményéről készült jegyzőkönyvet ismertetni kellett volna a döntéshozóval, és a szakmai bizottság többségi támogatottságával nem rendelkező pályázatot nem lehetett volna a közgyűlés elé terjeszteni.

A tízfős szakmai bizottságból öten voltak jelen, így az nem is lehetett határozatképes, a távollevők írásbeli szavazatát pedig nem lehetett volna elfogadni. A kulturális bizottságot nem tájékoztatták a szakmai bizottság jegyzőkönyvéről - olvasható a Zalai Hírlap keddi online kiadásában.

A zalaegerszegi közgyűlés kulturális bizottsága idén szeptemberben írt ki pályázatot a Hevesi Sándor Színház igazgatói posztjának betöltésére. A közgyűlésnek múlt csütörtökön Besenczi Árpád és Tucsni András, a teátrum jelenlegi irodalmi vezetőjének pályázata közül kellett választania. A városatyák két és fél órás tanácskozás után zárt ülésen Besenczi Árpádot 17 szavazattal megválasztották intézményvezetőnek.

A városi és a megyei közgyűlés kulturális bizottsága korábban Besenczi Árpádot javasolta igazgatónak. A döntés miatt a színház társulata akkor a nyílt levélben tiltakozott, a kollektíva Tucsni Andrásnak, a teátrum irodalmi vezetőjének elképzeléseit támogatta. A színház társulata a jelöltek meghallgatása után rendezett titkos szavazáson 95 százalékos többséggel Tucsni András jelenlegi irodalmi vezető elképzeléseit támogatták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.