Bemutatták a 113 év után előkerült Csontváry-képet

A traui ciklus eddig hiányzó darabját 80 milliós kikiáltási áron bocsájtják árverésre.

Mint hírt adtunk róla, több mint száz év után előkerült Csontváry Kosztka Tivadar traui ciklusának 5., eddig hiányzó darabja, az alkotást a Virág Judit Galéria bocsátja árverésre december 16-án, a kép kikiáltási ára 80 millió forint.

A festmény címe továbbra is vitatott
Csontváry kép bemutatása A festmény címe továbbra is vitatott

A kép címét ugyan másként fordították, mint korábbi cikkünkben Bellák Gábor művészettörténész, aki az előkerült festményt az eddig hiányzó Holdvilágos éj trauban című képpel azonosította. A kompozíció a lemenő nap és a felkelő hold fényében ábrázolja Trau (Trogir) városát.

A Virág Juditék által adott cím: Traui tájkép naplemente idején. A képet Csontváry 1899-ben festette négy másik alkotással együtt. A másik négy kép ismert volt a szakirodalomban, ehhez a képhez viszont téves adatokat rendeltek. Bár úgy tűnik, az eltérő címadás még mindig okoz némi zavart. Bellák Gábor szerint ez abból adódik, hogy Csontváry egészen más címeket adott festményeinek németül, mint magyarul, vagyis a fordítások nem passzolnak. A kérdést tisztázni fogja a galériával, mondta lapunknak.

A festmény egyébként katalogizálva volt a Nemzeti Galériában, ezért különös, hogy Csontváry monográfusának, Németh Lajosnak elkerülte a figyelmét - írja az Artportal.hu-n megjelent tanulmányában Bellák Gábor, aki már 2004-ben szerette volna publikálni a képet, de ehhez a tulajdonos nem járult hozzá.

A festményt Geist Gáspár kapta a húszas években Csontváry Kosztka Tivadar nővérétől, Kosztka Iréntől, aki Geist unokatestvérének nevelőnője volt. A kép azóta a család birtokában maradt.

A 113 év után előkerült kép jelentőségét Virág Judit, a galéria tulajdonosa szerint az adja, hogy segítségével rendet lehet tenni a Csontváry-életműben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.