Bemutatták az első náci halálvonat menetrendjét

Az Auschwitz-Birkenau Alapítvány birtokába került annak a különvonatnak a menetrendje, amely a haláltábor első 728 lengyel foglyát szállította a dél-kelet-lengyelországi Tarnówból. Az alapítvány tavaly egy magánszemélytől szerezte meg az egyik krakkói külvárosi ház lebontásakor előkerült iratot.

Az egykori keleti vasutak krakkói főigazgatósága (Generaldirektion der Ostbahn in Krakau) által 1940. június 11-én kiállított négy oldalas dokumentum szerint a különvonatot a náci Németország biztonsági rendőrsége, a Sicherheitspolizei krakkói parancsnoka rendelte meg.

A Tarnówból Auschwitzba haladó különvonat, valamint a visszafelé haladó üres vonat számára kiadott 571-es számú menetrend szerint a vagonok a Tarnów-Krakkó-Trzebinia-Auschwitz útvonalon haladtak óránkénti 60 kilométeres sebességgel. Míg a Tarnówból induló vonat 500 tonnát nyomott, visszafelé 400 tonna volt a súlya.

Az eredetileg a lengyel foglyok számára létesített auschwitzi táborba deportáltak között az 1939 szeptemberében indított német támadás ellen Lengyelországot védő katonák, a lengyel földalatti függetlenségi szervezetek tagjai, diákok voltak, valamint a lengyelországi zsidók egy csoportja is. Az első deportáltak közül 239-en élték túl a háborút, már csak néhányan vannak életben közülük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.