Négyméteres békeneonnal boldogítjuk Velencét

Petrányi Zsolt kurátor és Várnai Gyula képzőművész Békét a világnak! című alkotása képviseli Magyarországot a jövő évi velencei biennálén. A mű a második világháború utáni hidegháborús korszak egyik utópiáját, a világbéke eszméjét vizsgálja a jelen viszonyai közt, egy-egy külön alkotással berendezve a magyar pavilon termeit. Az udvarban a 4 méter magas Peace on Earth című neon világít majd.

Békét a világnak!
Békét a világnak!
Mediaworks

A mű eredetije egy dunaújvárosi ház tetején hirdette a hatvanas években, hogy Békét a világnak! A műegyütteshez tartozik majd egy fiktív videointerjú Stanislaw Lemmel a jövőről és a futurológiáról. Az egyik teremben színes békejelvényekből kirakott szivárvány jelenik meg a falon, vele szemben a mai internetes információhalászatot vizualizálják csodafegyverként. A hátsó nagyteremben egy jövőbeli boldog várost vetítenek fel úgy, ahogy azt anno a sci-fi képregények jelenítették meg. Végül a volt dunaújvárosi vidámpark óriáskerekének egy rekonstruált kocsiját állítják ki.

Mint Petrányi Zsolt lapunknak elmondta, az ötlet az övé volt. Nem egyszerű retróról van szó, művük egyfajta vizuális újrahasznosítás és meditáció afelett, hogy hová tűnt a hatvanas évek globális hite a békés jövőről.

A kurátor, Petrányi Zsolt 2001-től a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetet vezette, majd 2005–2011 között a Műcsarnok igazgatójaként magyar biennálebiztos volt. A Dunaújvárosban élő Várnai Gyula művészetére képek, filmek, hangok és tárgyak játékos, filozofikus újrahasznosítása jellemző, Petrányi ezért kérte, pályázzanak együtt a tervvel, amellyel tizenkét pályázó közt el is nyerték a megvalósítás jogát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.