Bejelentették a Mozgókép Közalapítvány megszüntetését

A magyar állam megszünteti a Magyar Mozgókép Közalapítványt. Az ok: szabályellenes működés, költségvetési fedezet nélkül aláírt támogatási szerződések, állami támogatások terhére felvett banki hitelek, ebből adódóan 10 ,6 milliárd forintnyi adósság, melynek kiváltására a jelenlegi költségvetésében sincs fedezet. A filmszakma megújítására kijelölt kormánybiztos Andrew Vajna május első hetében ismerteti szakmai koncepcióját.

Szabályellenes működés, költségvetési fedezet nélkül aláírt támogatási szerződések, állami támogatások terhére felvett banki hitelek, ebből adódóan 10 ,6 milliárd forintnyi adósság - többek között erről számolt be a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a  Magyar Mozgókép Közalapítvány alapítói értekezletén. Az értekezletet dr. Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára hívta össze, hogy az MMKA társalapítóival ismertesse a kormány elképzeléseit a közalapítvány további működésével kapcsolatban. A megbeszélésen az állami alapító részéről részt vett Hammerstein Judit, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára, Székács Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára és Polacsek Csaba a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. főigazgatója.

A KEHI vizsgálat első körben a 2006-2010. közötti gazdasági működést tárta fel, melyből kiderült, hogy a Hiller István vezette Oktatási és Kulturális Minisztérium több évre előre- először 2010-ig, majd 2013-ig - kötött olyan támogatási szerződéseket, amelyeknek nem volt költségvetési fedezete, majd ezek terhére a közalapítvány később összességében milliárdos banki hitel felvételére ösztönözte az általa támogatottnak ítélt produkciókat, így próbálva biztosítani a közalapítvány fedezet nélkül vállalt  pénzügyi kötelezettségeit. A KEHI vizsgálat jelenlegi állása szerint több olyan gazdasági döntés született a közalapítványnál, amely bűncselekmény gyanúját veti fel.

Az MMKA adósságállománya a felelőtlen gazdálkodásnak köszönhetően olyan mértékű, amelyet nem lehet konszenzusos úton konszolidálni, és a magyar állam jelenlegi költségvetésében sincs fedezet az adósság teljes kiváltására. Ezért a kormány úgy döntött, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítványt megszünteti, és feladatait a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos által kialakított új struktúrában helyezi el, ezzel biztosítva a fontos feladatok hatékonyabb ellátását. Ez lehetővé teszi az átláthatóbb, a felelősség kérdésében, pedig a számonkérhetőbb működési formát. A kormány a meglévő adóssághalmaz kezelését a rendelkezésére álló eszközök felhasználásával optimális módon kívánja megoldani.

A kormány elkötelezett szándéka, hogy ne hagyja magára a filmes szakmát és biztosítsa a zavartalan művészi munkát. Ennek részeként a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai konzultáció sorozatot folytatott le, amelynek tapasztalatairól Hammerstein Judit számolt be. Az konzultációk érintették a játékfilm és koprodukciós filmek gyártását, az animációs-, dokumentum-, kísérleti - és kisjátékfilmeket, a mozi üzemeltetést, filmterjesztést, ill. filmklubok helyzetét, valamint a mozgókép szakmai kutatás, képzés, archiválás, rendezvények, szaklapok és honlapok helyzetét. A konzultáció eredményeként a NEFMI problématérképet állított össze, mely alapján elkezdődhet a legégetőbb szakmai kérdések orvoslása.

Dr. Gál András Levente együttműködést kért a társalapítóktól az átalakítás hatékony lebonyolításában, és ígéretet tett arra, hogy a filmtörvény készülő módosításánál számít a filmes szakma észrevételeire. Az államtitkár tájékoztatta a megbeszélésen résztvevőket, hogy a szakma megújítására kijelölt kormánybiztos Andrew Vajna május első hetében ismerteti szakmai koncepcióját.

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.