Bejelentették a 15. POSzT válogatóit

Egy hónap múlva derül ki, mely előadások kerülnek be az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába, de a fesztivál szakmai tulajdonosai már bejelentették a következő – jubileumi – POSzT válogatóit: a színikritikus, dramaturg Balogh Tibort és a drámatanár, rendező Perényi Balázst.

A színész Császár Angéla és a színházi kritikus Sándor L. István, az Ellenfény című tánc- és színházművészeti folyóirat főszerkesztője válogatja a XIV. Pécsi Országos Színházi találkozó programját a 2013. március 1.- 2014. február 28. közötti bemutatókból. A válogatóknak a színházak által ajánlott produkciókat kell megnézniük, természetesen másokat is láthatnak, de előnyt élveznek a jelölt előadások. Két produkcióval nevezhetnek a nemzeti és kiemelt intézmények, az állandó társulattal és repertoárral rendelkező határon túli magyar színházak, eggyel a regisztrált előadó-művészeti szervezetek, valamint az állandó társulattal és repertoárral nem rendelkező határon túli teátrumok. A színházaktól lehetőség szerint olyan előadásokat várnak, amelyek beférnek a Pécsi Nemzeti Színház valamelyik játszóhelyére, ahol legalább 100 nézőnek jut hely.

A kiválasztott előadásokat a XIV. PoSzT díszvendége: Huszti Péter ismerteti majd a március 10-i sajtótájékoztatón. Az idei találkozót június 5-14. között rendezik.

A fesztivál két szakmai tulajdonosa, a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság a 2015-ös jubileumi 15. POSzT két válogatóját is megnevezték: Balogh Tibor színikritikus-dramaturgot és Perényi Balázs drámatanár-rendezőt kérték fel a feladatra. A munkájuk március 1-jén kezdődik, és jövő február 28-ig kell kiválasztaniuk 12 versenyelőadást.

Balogh Tibor 1978 óta tevékenykedik színházi szakíróként. A Színházi Kritikusok Céhének tagságát 2013 óta szünetelteti. Rendszeresen publikál a Magyar Teátrum és a Bárka folyóirat print, valamint online felületein, továbbá a Criticai Lapokban. Ő szerkesztette a tavaly megjelent 50 évad a Gyulai Várszínházban című jubileumi kötet. Dramaturgként dolgozott Kecskeméten és Debrecenben. 1986-ban egy évadon át ügyvezető igazgatója volt az egri Gárdonyi Géza Színháznak, részt vett az állandó társulat újraalakításában. 2008-2011 között a Vidnyánszky Attila vezette debreceni Csokonai Színház irodalmi titkára volt.

Perényi Balázs 1996 óta ír színházi szakcikkeket, kritikákat az Ellenfénynek, a Színháznak, a Criticai Lapoknak, a Zsöllyének, valamint a Drámapedagógiai Magazinnak. Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem DLA hallgatója. Korábban itt szerzett diplomát drámatanárként és 2010 óta vesz részt az egyetem színházi nevelés képzésében. 2012-től a Pannon Egyetem drámapedagógia tanára. Több drámatagozatos iskolában tanított kreatív játékot, színjátékot, drámát, illetve színház- és drámatörténetet. Drámatanárként gimnáziumi csoportokkal, valamint drámatagozatos iskolák osztályaival 18 év alatt 25 előadással jutott be a diákszínjátszó találkozó országos döntőjére.
2010-ben az ASSITEJ Kaposvári Gyermek- és ifjúsági Színházi Biennálé szakmai programjának válogatója volt. Rendszeresen rendez – elsősorban TIE (Theatre in Education) és beavató színházi előadásokat – a Káva Kulturális Műhelyben, és dolgozott a Kolibri, a pécsi Bóbita Báb-, az egri Harlekin és a tatabányai Jászai Mari Színházban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.