Befejeződött az ozorai vár külső falának feltárása

Befejeződött az ozorai Pipo-vár külső várfalának régészeti feltárása, a vár és környezetének reneszánsz kori helyreállítását megelőző kutatás során nagy mennyiségű középkori lelet került felszínre.

A Feld István által vezetett feltárást közel kétezer négyzetméternyi felületen végezték el, a leletanyag egyebek mellett sok XV. századi lovagalakos, mázas kályhacsempe-töredéket és az ozorai gótikus plébániatemplomhoz köthető kőfaragványt tartalmaz - mondta Ódor János Gábor, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója az MTI-nek.

Feltárták az 1400-as évek elején épült várkastély külső falának maradványait is, amelyek legjobb állapotban a gótikus alapokon álló templom felőli oldalon maradtak meg. Az egykor egy-egy oldalán több mint ötven méter hosszan húzódó fal, amely az alapjaiban több méter vastag kő- és téglaépítmény volt, helyenként hat méter magasan is fennmaradt - tette hozzá.

Az ozorai várat körülvevő falnak, amely az 1410-es, 1420-as években körülbelül tíz év alatt épülhetett, nem volt komoly védelmi szerepe, inkább esztétikai és statikai okból húzták fel. Ennek ellenére több - birtokviszályból eredő - ostromnak is ki volt téve; ezek közül a legismertebb Enyingi Török Bálint a török hódoltság előtt nem sokkal intézett támadása volt, amelynek során a várkastély egy erkélye is elpusztult - jegyezte meg a múzeum igazgatója.

Az intézmény vezetője arról is szólt, hogy a várhatóan jövő év tavaszán kezdődő rekonstrukció előtt végzett, hathetes ásatás keretében a várat egykor körülvevő fal és annak sarkain állt tornyok maradványait statikai szempontból is megvizsgálták, és kialakították a kivitelezéshez szükséges terepszintet. Ennek alapján lehet arról dönteni, hogy az újraépítés során mely részeket lehet és kell megtartani - mondta.

Az 1,47 milliárd forintos európai uniós támogatással zajló projekt keretében hiteles műemléki felújításokat végeznek az ozorai várban és környékén; a külső várfalak és várárok rekonstrukciója mellett helyreállítják a korabeli várbörtönt is, reneszánsz élményházat építenek, és részben rekonstruálják az egykori Piazzát idéző ozorai főteret.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.