Beethoven kézírásos kottája majdnem 30 millióért kelt el

Beethoven kézírásos kottáját egy amerikai, connecticuti házban találták meg és 100 ezer dollárért, 28,8 millió forintért kelt el egy aukción. Beethowen jegyzetei között voltak az István király nyitány hangjegyei is.

A connecticuti Greenwich város egy lakója hívott becsüst az otthonába, mert el szerette volna adni néhány ingóságát. A becsüs, Brendan Ryan szeme azonnal megakadt egy megsárgult kottalapon, melyen a hangjegyeken kívül német szavakat is felfedezett - számolt be a The Greenwich Timesra hivatkozva a VS.hu.

„Ahogy megláttam, tudtam, mi az. Láttam már ezt a kézírást" - magyarázta a Ryan, a bedfordi Butterscotch Actions Gallery szakértője, maga is zenész és ifjú kora óta Beethoven-rajongó, aki élete egyik legemlékezetesebb pillanatának nevezte a kotta felismerését.

Egy amerikai Beethoven-szakértő, Carmelo Comberiati megvizsgálta a kottát és megállapította, hogy egy 1810-ben használt jegyzetfüzetből tépték ki. A német zeneszerző ötletei feljegyzésére használta a füzetet.

„A legtöbb komponista műveinek csak a végső változatát ismerjük, a korábbiakat a szemétbe dobták. Beethoven azonban semmit sem dobott ki" - hangsúlyozta Comberiati.

A jegyzetfüzetben mintegy 30 lap volt, ide jegyezte fel az akkor 40 éves zeneszerző István király című, magyarországi megrendelésre készülő nyitányának hangjegyeit.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.