Beethovenre táncolnak

Mi a közös kapocs Juronics Tamás, Kossuth-díjas művész és Mauro Astolfi, a római Spellbound Dance Company nevű elismert társulat vezetője közt? Maga Beethoven. Április 17-én a Művészetek Palotájában ugyanis a két koreográfus egyfelvonásos műve a szimfóniák mesterének muzsikájára ölt majd testet

Nem újdonság, hogy a Szegedi Kortárs Balett munkájába vendégkoreográfusok is betársulnak. A Rómából érkező Mauro Astolfira Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője az interneten bukkant rá. Az olasz koreográfus munkáit megörökítő videókat nézve megfogant benne egy közös project ötlete, így fel is vette vele a kapcsolatot. Az együttműködés eredménye két egyfelvonásos darab, mely stílusosan Beethoven
183. évfordulóján, március 26-án debütált Szegeden. Az Unisono budapesti bemutatója a 10. Táncfórum nyitónapján, azaz április 17-én lesz látható a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában.

Pinter Leo

A darab első részének koreográfiáját Juronics Tamás készítette Beethoven a IX. szimfóniájára. Véleménye szerint ez a mű máig érvényes gondolatokat fogalmaz meg, tanulhatunk belőle, fejlődhetünk általa.
„Az országhatárokon átívelő, vallások fölött álló, a kulturális különbségeket áthidaló, egyetemes, közös szellemiség megtalálásának vágya időszerűbb, mint valaha, amikor a világ gazdasági egységesítése valóságos jövőnek tűnik." Felteszi a kérdést: egy ilyen szellemi „unisono" vajon képes lehet-e bármilyen változást előidézni bennünk, és megváltoztatni életvitelünket, mindennapjainkat?

A mű második részében Mauro Astolfi koreográfiája kel életre, a zene és a tánc egy olyan találkozásának lehetünk majd szemtanúi, ahol - a művész szavaival élve - „két erős egyéni hang beszél önmagáról, talán a formák elméletéről, amely egyetlen műben megvalósuló konkrét és formai gondolat."

Április 17-e és 29-e közt tobzódhatnak tánc szerelmesei, a 10. Táncfórum keretein belül ugyanis számos hazai bemutatóhoz és híres nemzetközi fellépőhöz lehet szerencsénk a Nemzeti Táncszínházban és a Művészetek Palotájában. Felnőttek és gyerekek egyaránt találhatnak kedvükre való produkciót. A jubileumi Táncfórum vendégeként először jár majd hazánkban a világhírű Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, a Bozsik Yvette Társulat a Péter és a farkas című új gyermekelőadását mutatja majd be, és ugyancsak a kicsik szórakoztatására készül a Magyar Mozdulatművészeti Társulat Répa, retek, mogyoró című előadásukkal.

Számos premierhez lesz szerencsénk, megnézhetjük majd Grecsó Zoltán új, Pikáns történet és A Hullámos és a Nimfa című produkcióját, de itt lesz a Duna Művészegyüttes Barocco Rustico című, és a Duda Éva Társulat Faun című vadonatúj darabjaival, fellép Fodor Zoltán táncos, koreográfus saját együttese, az Inversedance, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei is.

A jubileumi Táncfórumhoz egy fotókiállítás is kapcsolódik, amelyet Papp Dezső emlékére rendeznek közösen az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumával.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Tánc Világnapján, azaz április 29-én, adják majd át a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait is: „Az évad legjobb férfi és női táncosa', „Az évad legjobb alkotója', „Az évad legjobb végzős növendéke' díjakat, valamint az „Életmű-díjat' és a „A Táncművészetért-díjat'.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.